Rok: Moćniji od smrti

15871951_1226846157385729_8627354014269790795_nIZVOR: NIN

Rok

Moćniji od smrti

Dejvid Bouvi, Prins, Lenard Koen, Šeron Džouns, Lion Rasel, Gaj Klark, Merl Hagard, Džordž Majkl… Sjajno obavljen posao ove godine, Smrti.

Mala je uteha to što su neki od njih upravo 2016. objavili svoje briljantne albume. Ipak, pred tako veličanstvenim pločama kao što su Bouvijeva Blackstar i Koenova You Want it Darker čak i ništavilo smrti mora da se pokloni. Kada čujete Bouvijevu pesmu Lazarus ili naslovnu pesmu s Koenovog oproštajnog albuma, bude vam jasno da fraza „veći od života“ nekad zaista uopšte nije fraza.

U zlokobnoj 2016, u kojoj se svet lomio kao da je od stakla, smrt je vrebala i iz mnogih drugih albuma. Prvi među njima je svakako Skeleton Tree Nika Kejva; tuga usled gubitka sina u njegovom slučaju dala je muziku jezive lepote i poeziju od koje podilaze žmarci.

Nije, međutim, 2016. bila sva u crnini. U tom golemom sprovodu blesnule su i munje kreacije i životne radosti. Za početak, ovo je godina u kojoj je Bob Dilan dobio „Nobela“ za književnost. Visoko u zlatnim oblacima šou-biznisa, megazvezda Bijonse objavila je, po opštem konsenzusu relevantne svetske kritike, svoj najbolji album u karijeri Lemonade, dok je njena rođena sestra Solanž albumom A Seat at the Table pokazala kako izgledaju bes i ljutnja pretvoreni u čistu lepotu i milost. Iz sveta hip-hopa i ove godine su došli neki od najhrabrijih muzičkih iskoraka u nepoznato, što se posebno odnosi na krhkog i prefinjenog Frenka Oušena (album Blonde), ali i samog Kanjea Vesta, koji je između nervnih slomova i maženja sa Trampom uspeo da snimi album koji je završio na prvom mestu mnogih izbora najbolje muzike u 2016.

Kada se spustimo sa naslovnih stranica glosi magazina i uđemo u zadimljene klubove u kojima se kuva najbolja nepoznata muzika, tamo tek sve puca od noviteta. Dok je Bon Iver albumom 22 a Million toliko eksperimentisao da je praktično koračao po samoj granici kliničkog ludila, veterani Radiohead su svedenom i gotovo folk pločom A Moon-Shaped Pool zakoračili „nazad u normalnost“, gde caruju vrhunske melodije i zagonetni stihovi.

I Stardžila Simpsona, novog kralja kantri muzike, boli dupe za žanrovske i svake druge granice. Njegov album A Sailor’s Guide To Earth punokrvna je konceptualna ploča namenjena njegovom nerođenom sinu, gde je uspeo da napravi najbolju obradu neke pesme grupe Nirvana u poslednjoj deceniji (In Bloom). U svetu kantrija, zablistala je i Margo Prajs, ludo talentovana devojka sa američkog Srednjeg zapada. Albumom Midwest Farmer’s Daughter ona se svetu otkrila kao Loreta Lin za 21. vek.

Na domaćoj sceni, dva najbolja albuma pojavila su se bukvalno u samom finišu. U poslednjim nedeljama ledenog decembra objavljeni su se albumi Kralja Čačka Zemlja snova i Škrtica Škrtice. Škrtice su istinska supergrupa srpskog rokenrola, a čine je Cane (Partibrejkers), Kole (Veliki Prezir), Bomla (Jarboli), Danilo i Boca (Straight Mickey and The Boyz). Nije ovo nikakva tezga „odrađena“ usput; ovaj album staje rame uz rame s najboljim materijalom njihovih matičnih bendova.

Kralj Čačka je već godinama prisutan na sceni, čovek ima bezmalo 60 svojih pesama, a Zemlja snova mu je, paradoksalno, debitantski album. Ovaj perfekcionista iz Čačka godinama se rve s titulom „srpskog Toma Vejtsa“, ali on je više od toga. Kabare, poezija, folk i ceo jedan izmaštani svet koje je on ispleo na ovom albumu jednostavno su neuporedivi s bilo čim što ste čuli na srpskom jeziku. Malo li je na ovu ’ladnoću?
Top lista

1. Nick Cave, Skeleton Tree

2. Margo Price, Midwest Farmer’s Daughter

3. Sturgill Simpson, A Sailor’s Guide To Earth

4. David Bowie, Blackstar

5. Drive-By Truckers, American Band

Milan Vukelić

Оставите одговор