Društvo

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Pogledajte kakav uticaj svjetlost smartphone-a ima na naš mozak i tijelo!

By admin
Izvor: KREATIVAN.INFO

Možda ne znate, ali pametni telefoni emitiraju plavu svjetlost koja vam omogućuje da pročitate ono što je na ekranu čak i tokom najsjajnije tačke dana. Ali svijetlo treba isključivati ili prilagoditi u skladu dnevnom svjetlošću. Problem je da je ova svijetlost, koja imitira svjetline Sunca, zbunjuje mozak da misli da je dan, čak i za vrijeme noći. To zauzvrat zaustavlja vaš mozak od oslobađanja melatonina, hormona koji izaziva san, i sprečava vas da “potonete” u san. To je razlog zašto stručnjaci preporučuju da isključite sve ekrane najmanje dva sata prije spavanja.

Plavo svijetlo nije jedina briga!

Dr. Martin Blank iz odjela za fiziologiju i čelijsku biofiziku na Kolumbija univerzitetu se pridružio grupi naučnika iz cijelog svijeta koji čine međunarodni apel Ujedinjenih nacija o opasnostima u vezi sa raznim elektromagnetskim uređajima, kao što su mobilni telefoni i Wi-Fi.

Postoji više problema sa ovim uređajima, uključujući i njihovu vezu sa rakom. Zastrašujuća činjenica je da diječiji mozak upija i do četiri puta više radijacije od odrasle osobe, a djeca danas odrastaju sa ovim uređajima u ruci.

Naša ljubav prema našim ekranima je sama po sebi problem. U Kini, “ekran ovisnosti” se zapravo smatraju kliničkim poremećajima, a kao rezultat toga su osnovani brojni centri za rehabilitaciju u kojoj mladi ljudi ovisni o ekrani su potpuno izolovani od svih medija.

Šta možete uraditi?!

Prva stvar koju možete učiniti je ograničiti vrijeme gledanja u ekran prije spavanja, isključivajući sve ekrane najmanje dva sata prije nego što planirate zaspati. Ovo je idealno vrijeme da uhvatite malo vremena za čitanje.

Također možete preuzeti aplikaciju pod nazivom flux, koja podešava boju ekrana vašeg računala na određeno doba dana – toplo noću i svjetlije tokom dana – i smanjuje plavo svjetlo koje se emituje.

Оставите одговор