Društvo

SREĆNA SLAVA! Danas je Đurđic

SREĆNA SLAVA! Danas je Đurđic, ovo ne radite kako ne biste imali tešku godinu!

Autor: alo.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju spomen na prenos moštiju Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

Đurđic

Đurđic , Foto: Wikipedia

Po predanju, Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.

Petrovdanski običaji

Na pravoslavnim ikonama i srednjovjekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako – jašući na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem – ubija aždaju, koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje – 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja – Đurđic, i 6. maja, kada se obeležava dan njegove smrti – Đurđevdan.

Šta mi se tamo desilo, pamtiću do kraja života!

Na liturgijama u hramovima pominje se stradanje svetog Đorđa, čije su mošti, po želji samog svetitelja, prenete u Lidu palestinsku, u hram njemu posvećen.

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate (24. novembar) nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. U vreme mratinaca ne prede se vuna i ništa se ne pere.

U Srbiji takođe postoji verovanje da se na Đurđic ništa ne sme izneti iz kuće jer ćete u suprotnom cele godine imati samo rashode bez prihoda.

Evo šta treba prvo da uradite kad se dete rodi!

Prema narodnom verovanju zima dolazi sa Đurđicem, a odlazi sa Đurđevdanom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.