SUTRA SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE “PLODOVI ZAPADNOG POMORAVLJA”

U Zablaću se po jedanaesti put, ovog vikenda, 2. i 3. septembra, održava privredno turistička manifestacija „Plodovi zapadnog Pomoravlja“, u organizaciji Udruženja povrtara “Zablaće” i Turističke organizacije Čačka. Generalni pokrovitelj je Grad Čačak, a suorganizatori Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga – OJ Čačak i Centar za razvoj sela Zablaće. Cilj ove manifestacije je da uspostavi direktan kontakt između poljoprivrednih proizvođača, prerađivača hrane i potencijalnih kupaca. Na „Berzi hrane“ će biti predstavljeni svi proizvodi iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje: povrtarstva, voćarstva, stočarstva, pčelarstva i cvećarstva, kao i proizvodni potencijal njihove prerade, konzervirano, zamrznuto i sušeno voće i povrće, proizvodi pekarske industrije, kolačarski proizvodi, ali i pečenjarski koji imaju izuzetno dugu tradiciju.

1

– Pored tradicionalne “Berze hrane”, koja će biti održana u Domu kulture, ove godine smo po prvi put, u porti crkve, organizovali i prodajnu izložbu primarnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, gde će biti i sajam prateće industrije poljoprivredne proizvodnje. Ove godine će manifestacija zvanično biti otvorena u subotu, u 13 časova, dok će u 18 sati početi kulturno-umetnički program, na kome će nastupiti KUD “FRA” i KUD “Dule Milosavljević – Žele”, a biće izvedena i predstava grupe “Vrtići bez granica” Zablaće – Predškolska ustanova “Moje detinjstvo”. Drugog dana manifestacije planirano je takmičenje u pečenju prasadi i jagnjadi na ražnju i pripremanju sataraša. Proglašenje pobednika i dodela nagrada, kao završnica manifestacije, biće održani u nedelju, u 19 časova – najavila je Snežana Marković Đurović, predsednica Organizacionog odbora na konferenciji za novinare, održanoj u utorak, u sali Gradskog veća.

Ove godine je Udruženje povrtara “Zablaće” konkurisalo kod Ministarstva poljoprivrede sa projektom Manifestacija “Plodovi zapadnog Pomoravlja”, za koji je odobren iznos od 100.000 dinara, namenjen za održavanje stručnog predavanja na temu “Zaštita geografskog porekla”, koje će biti održano u subotu, u 14 časova.

Gorana Tanasković, rukovodilac Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga – OJ Čačak, podsetila je da je ova institucija već 11 godina suorganizator manifestacije “Plodovi zapadnog Pomoravlja” u Zablaću, jer je prepoznala značaj i interes, kako poljoprivrednih proizvođača, tako i prehrambene industrije, koja se ne može razvijati bez poljoprivredne proizvodnje. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja ljudi, kako izlagača, primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača hrane, tako i kupaca, i najavila učešće 25 direktna i više od 100 indirektnih izlagača.

– Cilj ove manifestacije je osnaživanje, kako poljoprivredne proizvodnje, tako i prerađivačkog sektora, odnosno prehrambene industrije, ali i promocija proizvoda našeg kraja, a možemo reći i slogana “kupuj domaće”. Jako je bitno da se što više naših korisnika i potrošača, ne samo fizičkih lica, već i velikih instituta, organizacija, sindikata, veleprodaja, upozna sa proizvodnim programom i kvalitetom proizvoda ovog kraja. Da bi mogli da promovišemo poljoprivrednu proizvodnju, zdrav način ishrane, domaći proizvod, mi se obraćamo i najmlađoj populaciji, odnosno mladima i to kroz uključivanje učenika škola koje učestvuju na ovoj manifestaciji. Na primer, učenici Ekonomske škole već četiri godine učestvuju, kako u aranžiranju štandova, tako i u prezentovanju preduzeća, odnosno predstavljanju proizvoda koji se proizvode na teritoriji gde oni žive. Ovo iskustvo će im doprineti da jednog dana i oni budu uspešni privrednici i preduzetnici – rekla je Gorana Tanasković.

Na 11. sajmu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda gosti će biti i predstavnici Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga – OJ Čačak, zadružnog saveza i mnogih okolnih gradova, kojima će biti prezentovan proizvodni program našeg kraja.

– Ono što je takođe jako važno za ovu manifestaciju su i stručna predavanja na kojima edukujemo, kako primarne poljoprivredne proizvođače, tako i predstavnike prehrambene industrije, kako bi svi iskoristili dobrobiti proizvodnje. Ovogodišnja tema je “Zaštita geografsakog porekla”, jer smatramo da određeni prehrambeni, odnosno poljoprivredni proizvodi našeg područja ispunjavaju uslove da budu zaštićeni – naglasila je Gorana Tanasković.

Pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić, istakao je da je ova privredna manifestacija veoma značajna za proizvođače čačanskog kraja i podsetio da je ona već postala tradicionalna. Milić je obećao da će Grad i u budućnosti, u skladu sa mogućnostima, podržavati poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.