Društvo

Sveta Melanija Rimljanka: Zaštitnica onih koje život stavlja pred teške odluke, kušajući im volju

Problemi vas stalno prate? Ako ste vernik, danas treba da uradite OVO i gledate kako se u vašem životu DOGAĐA ČUDO

Crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu.
Autor: N. D. Foto: Wikipedia
0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prepodobna Melanija Rimljanka rođena je u Rimu u bogatoj i uvaženoj porodici. U skladu sa tadašnjim normama ponašanja, roditelji su je rano i na silu udali za izvesnog Apinija.

 

Rodivši drugo dete ona se teško razbolela. Rekla je muži da će ozdraviti samo ako se on zakune da će ubuduće s njom živeti kao brat sa sestrom. Prema predanju, muž je to i učinio i Melanija je ozdravila.

 

Ipak, porodicu je uskoro pogodila druga nesreća – oba deteta su im umrla. Melanija i Apinije su nakon toga rasprodali su svoju imovinu i novac razdelili siromašnima i crkvi. Putovali su po mnogim zemljama svuda čineći dobra dela i propovedajući hrišćansku veru.

 

Za sve ovo vreme, Melanija je držala strogi post i često se molila. Imala je običaj, da svake godine tri put pročita celo Sveto Pismo, Stari i Novi Zavet. Do kraja života sa mužem je živela kao sa bratom i prijateljem.

 

Ova svetiteljka je umrla 439. u 57 godini života. Do tada je već bila poštovana kao mudra i bogougodna žena, a iza sebe je ostavila dva manastira – muški i ženski. U Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

 

Iako je imala težak život pun nedaća i tuge, Prepodobna Melanija je ostala istrajna u svojoj veri i ljubavi prema Bogu. Zato se danas uzima za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Kako bi iz ovoga izašli jači i nepomućene vere, svako ko se nađe u nevolji bi na današnji dan ovu svetiteljku trebalo da zamoli za pomoć i milost. 

 

Takođe, Sveta Melanija Rimljanka važi za zaštitnicu žena i devojaka. Molitve njoj i Bogorodici, narod veruje, doneće zdravlje i ljubav svakoj dami.

Оставите одговор