Društvo Grad Kultura

ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА И БЕСЕДНИКА У ОКВИРУ „ЦАРСКИХ И ТАНАСКОВИХ ДАНАˮ

У петак и суботу, 23. и 24. јуна, на Љубићу поред споменика Танаску Рајићу и цркве Лазарице, одржана је манифестација под називом „Царски и Танаскови даниˮ, посвећена српским јунацима и славним прецима српског рода који су дали живот за свој народ на челу са Танаском Рајићем по коме манифестација и носи име.

Првог дана за посетиоце је отворено средњовековно село уз соколаре, стреличаре, приказ витешких борби и наступ музичке групе „Свеборˮ. У парохијском дому у току дана одржана је песничка радионица на челу са потпредседницом Удружења књижевника Србије Горданом Влајић и књижевником Лунетом Левајцем, а којој су присуствовали ученици три основне школе – „Танаско Рајићˮ, „Ратко Митровићˮ и „Татомир Анђелићˮ из Мрчајеваца, у пратњи својих предметних наставника. Ова радионица представљала је увод у вечерњи програм када су се ученици поменутих школа надметали у рецитовању и беседништву на тему српске историје, бојева и јунака. Жири су чинили Гордана Влајић, потпредседница Удружења књижевника Србије, књижевник Луне Левајац и Љубивоје Тадић, филмски глумац и првак драме Народног позоришта, који су одабрали најбоље ученике за финални круг такмичења, а то су били: Јулијана Ђорђевић, Јован Новаковић, Меланија Вучинић, Ђурђина Василијевић, Дуња Василијевић и Ана Марковић.

Другог дана, након обраћања потомака Танаска Рајића који су се окупили у великом броју да одају почаст свом славном претку, уследио је финални круг такмичења рецитатора и беседника. Жири у саставу: Милош Јанковић, председник Удружења књижевника Србије, књижевник Луне Левајац и Александар Дуњић, позоришни и телевизијски глумац, одлучио се за најбоље такмичаре који ће понети бронзану, сребрну или златну статуу Танаска Рајића као награду.

Јулијана Ђорђевић из школе „Татомир Анђелићˮ беседом „Издаја и издајнициˮ освојила је прву награду, Јован Новаковић из школе „Ратко Митровићˮ здравицом „Дижем ову чашуˮ Велибора Величковића осваја друго место, док Меланија Вучинић из ОШ „Татомир Анђелићˮ осваја треће место беседом „Право на правду и једнакостˮ.

У рецитовању прву награду освојила је Дуња Василијевић песмом „Сви моји прециˮ Добрице Ерића, друго место још једном осваја Јован Новаковић песмом „Шљиваˮ Добрице Ерића, а треће место заузела је ученица ОШ „Танаско Рајићˮ Ана Марковић песмама о Боју на Косову.

Вече је завршено монодрамом „Милош Обреновићˮ у извођењу глумца Александра Дуњића, док је концерт Биљане Крстић и групе „Бистрикˮ одложен због неповољних временских услова.

Ученици су подједнако уживали и у разговорима са песницима током радионице, као и у надметању у рецитовању и беседништву и показали су да има ко да се бори за српски језик, културу, књижевност и очување српске историје и да су управо они достојни наследници својих предака.

Фото: Хаџи Душко Милошевић

Марија Миљуш

                                                                                                         

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.