Aktuelno Društvo

U SUSRET JUBILEJU „SRPSKOG PABA“

Poznato je da čačanski lokal “Srpski Pab”, uz pristupačne cene, jedinstven ambijent koji podseća na kombinaciju irskih pabova i srpske tradicije, već godinama organizuje raznovrstan program svojim posetiocima, tačnije “pabovcima”, po žargonu koji su gosti sami prisvojili. Takođe je poznato da je osnovna muzička baza “Srpskog Paba” rokelnrol, sa svim svojim varijacijama – pop, jazz, blues, domaći i strani moderan i klasičan rok. “Priču” “Srpskog Paba” čine gosti, posetioci i osoblje koji verno podržavaju sve što radi osoblje “Srpskog Paba”. Sve su to činioci jedinstvenog i neponovljivog brenda, pa je manje poznata činjenica da je njegova vlasinca mlada dama Žana Nenadović uz neizmernu podršku supruga Zorana, idejnog tvorca brenda koji, 11. avgusta ove godine ulazi u decenijsku fazu rada.

pab1

Deset godina, držeći istu nit i duh domaćinstva i kolektiva, “Srpski Pab” se postepeno i na prvi pogled neprimetno menjao, i iz godine u godinu odrastao zajedno sa svojim gostima, pažljivo osluškujući njihove potrebe, a nenametljivo plasirajući kvalitet, provod i druženja uz koja su odrasle, a i danas odrastaju mnoge generacije. To je ključ zašto se “pabovci” u svim svojim periodima života uvek vraćaju tu, bez obzira gde ih posao, ili studije odvedu u nekom trenutku života.

pab2

– Zoran je osnivač ovog lokala, on je sve osmislio, a mi smo njegova velika podrška, počevši od mene, preko kolektiva. Timski rad je tajna uspeha i trajanja. Nije lako organizovati posao i dva meseca unapred planirati svirke. Da smo na dobrom putu potvrđuje i činjenica da je lokal, prvobitno otvoren u Rajićevoj ulici, bio znatno manjeg kapaciteta, i posle tri godine preseljen u Ulicu braće Glišića, sa preslikanim ambijentom i istim vrednostima, ali većih razmera. Pošto je Zoran odrastao uz grupu “Smak”, ne iznenađuju motivi benda koji dominiraju lokalom. “Smak” je postavio najviše standarnde rokenrol kulture, a i mi težimo da dosegnemo barem deo tog kvaliteta. Ako smo u tome uspeli ili smo tome na tragu, imamo zaista razloga da budemo zadovoljni – kaže Žana Nenadović.

Lako uočljivi motivi “Srpskog Paba” su uveličana naslovnica “Čačanskog glasa” koja najavljuje koncert “Smaka” u Areni, velika Borisova fotografija, kao i zlatna ploča “Crne dame”, uz decenijski kolaž ornamenata, poklona prijatelja, fotografija i motiva, čija je vrednost neprocenjiva.

– U moru kiča i šunda, potrebno je ponuditi nešto drugačije, a pogotovu uživo, kada govorimo o svirkama. Svaka svirka je doživljaj za sebe, svaki bend je priča za sebe i to su “pabovci” prepoznali. Ulaz je uvek besplatan, ne podižemo cene pića, trudimo se da dovedemo što poznatija imena da bi posetiocima ponudili što raznovrsniji i interesantniji program. Na svirke dolaze sve generacije koje su odrastale uz rokenrol, kako stariji, tako i mladi. Zastupljeni su svi kvalitetni klupski bendovi iz regiona, kao i aktuelni autorski bedovi iz cele Srbije. Bitna stvar je i to da “Pab” pruža priliku i mladim autorima da se afirmišu, svirajući ispred starijih kolega sličnog muzičkog usmerenja – ističe Žana Nenadović.

pab3

U decenijskom radu “Srpski Pab” je uvek držao jednu nit, a to je timski rad. Zajedništvo kolektiva koji broji 14 zaposlenih, počevši od konobara, preko obezbeđenja, čuvara, muzičkog urednika, tonca, čistačica, saradnika zaduženih za rasvetu, puštanje muzike u večernjim satima do samih vlasnika lokala, izgrađen je jedan nepokolebljivi duh prijateljstva, tako da su i nekadašnji radnici sada česti gosti lokala, a neretko kad „zagomila“ upadnu u šank da pomognu konobarima iako su došli samo da popiju piće.

Iz godine u godinu, “Srpski Pab” je svakog vikenda organizovao svirke svojim posetiocima, a bilo ih je preko hiljadu. Status rezidenata “Srpskog Paba” zauzeli su 357 i Vesele Osamdesete, starosedeoci bine su Duo Trio Quattro, Mamurni Qudi i Deja Vu. Uz njih “pabovci” su imali prilike da uživaju u nastupima bendova Osmi dan, Perpetuum Mobile, Kazoo, St. Louis, Coolares, Kvazartet, Kreativna Zona, Epilog i mnogih drugih, istaknutih autora i sastava, kao što su Bjesovi, Zaa, Irish Stenj, Dejan Cukić, S.A.R.S. ,Ničim Izazvan, Osvajači, Kraljevski Apartman, Đorđe David, KKN, Čovek bez sluha, Atheist Rap, Gale i Najda Tanja Jovićević,…, odličnim tribute sastavima poput tribute bendova Azra, EKV, Balašević, Zabranjeno Pušenje i slično, stranim bendovima Los Edzplosivos (Meksiko), Backdoor Band (Makedonija), Di DZejevima Petar Kamber, Petrovitz YU. Srpski Pab će i dalje ostati veran ovom modelu raznolikosti ponude, a uz klupske svirke, promociju mladih i autorske bendove, čačanskoj publici realizovao je još jednu ideju pod skraćenim nazivom PRIČA. Ova skraćenica objedinjuje tri reči: Pivo, Rok i Čačak i predstavlja maratonski program festivalskog karaktera sa ponudom najjačih autorskih bendova, a od ove godine održaće se i jedinstveni rok karneval.

Još jedna ekskluzivna informacija je i potvrđen nastup Ramba Amadeusa krajem marta, a o tom, kao i svim ostalim dešavanjima, posetioci se mogu detaljnije informisati na fejsbuk stranici “Srpskog Paba”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.