Aktuelno

UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE BILI U STRUČNOJ POSETI SLOVENIJI

U periodu od 18. do 22. aprila, prema godišnjem planu Tehničke škole, i ove godine je organizovana stručna poseta Sloveniji za odeljenja četvrtog razreda (obrazovnih profila elektrotehničar računara, informacionih sistema, elektronike i energetike), u pratnji predmetnih profesora. Prema rečima profesora elektro struke Predraga Milovanovića, na osnovu dugogodišnje saradnje sa Školskim centrom u Velenju i firmama u njegovom okruženju, začeta je ideja o poseti đaka savremenim naučno-tehničkim dostignućima u Sloveniji.

Tehnicka 1

– Učenici su posetili nuklearnu elektranu “Krško”, Interaktivni muzej GEN, gde su mogli da se upoznaju sa najsavremenijim načinom proizvodnje električne energije, i da sami puste u rad nuklearnu elektranu, naravno uz pomoć računarske simulacije. Zatim su videli “Etra KOLEKTOR” – fabriku transformatora u Ljubljani,  jednu od najvećih na Balkanu, koja se bavi proizvodnjom velikih energetskih transformatora. Učenici su posetili i fabriku “Gorenje” u Velenju, koja ima oko 6.000 zaposlenih, gde su informisani o proizvodnji kuhinjskih aparata i savremenom robotizovanom NAVI magacinu gotovih proizvoda. Takođe su videli i Termoelektranu “Šoštanj”, gde su se popeli na vrh elektrane, koji je na visini od preko 120 metara. U Velenju su nas srdačno dočekali i naši bivši đaci Goran Arsenijević i Luka Utvić, koji su na osnovu projekta razmene đaka naše škole i Školskog centra u Velenju nastavili dalje školovanje i studiranje u Sloveniji. Goran je našim đacima ispričao svoj životni put, koji ga je odveo do Velenja i dosadašnja iskustva u školi. Na kraju je odgovarao na pitanja koja su mu postavljali učenici – priča Predrag Milovanović, profesor čačanske Tehničke škole.

Učenici i profesori su prisustvovali i stručnom obraćanju Uroša Lukiča, koji je grupu srdačno  dočekao u MIC-u, edukativnom centru gde se organizuje praktična i stručna obuka učenika. Oni su videli i savremeno opremljene laboratorije u kojima je sve zastupljeno, od računarske tehnike, elektronike, mehatronike, do energetike, kao i pametnu kuću. Prezentovani su svi vidovi korišćenja obnovljivih izvora energije, sunca, vetra, gasa i zemlje.

Tehnicka 2

– Tokom izlaganja Uroša Lukiča, predočene su sve prednosti i raspoložive mogućnosti ovih sistema, kao na primer solarnih panela, gasnih i vetro generatora i toplotnih pumpi. Nakon izlaganja, posetili smo prostorije MIC-a, gde smo videli kako slovenački učenici na savremen način stiču nova znanja i iskustva. U direktnom kontaktu sa izlagačem, učenici su pokazali visok stepen informisanosti – kaže profesor Milovanović, dodajući da stručna poseta nije bila samo edukativnog karaktera, jer su učenici imali priliku da vide i Bledsko jezero, centre poput Qubljane, Velenja, Maribora, sve do Graca u Austriji gde su mogli i šopingovati.

Učenik Marko Drobnjak je, kako kaže, prezadovoljan putovanjem, čemu je doprinela i kompletna organizacija:

– Mesta koja smo posetili za ova tri dana su super. Na ovaj put sam pošao, pre svega, da bih nešto kupio u tržnim centrima, ali ipak, to me je najmanje oduševilo u poređenju sa onim što sam video i iskusio.

Za učenika Nenada Glavonjića ovo je bilo veoma interesantno stručno putovanje, jer su mogli videti konkretnu primenu teoretskog znanja koje nose iz škole:

– Pored toga, bilo je i lepih turističkih trenutaka kada smo videli znamenitosti posećene države. Takođe je bilo i dovoljno vremena za druženje. Preporučio bih svim budućim generacijama da idu na ovakva putovanja, ukoliko budu imali prilike.

Slike i utisci svih učesnika stručne posete Sloveniji i Austriji govore više od reči.

  1. R.

Оставите одговор