Zdravstvo

Zova – ukusna i lekovita biljka za vitalno telo

Zova – ukusna i lekovita biljka za vitalno telo

Zova - ukusna i lekovita biljka za vitalno telo
Foto: Wikimedia/H. Zell

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke Evrope. Ova biljka se smatra izuzetno lekovitom kada je reč o regulaciji probave i pročišćenju krv. Osim toga zova poboljšava apetit.Cvetovi ove biljke su sitni, beli i prijatnog mirisa. Iz cvetova se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne. Sirove bobice imaju neprijatan ukus, ali je zato kompot odličan.

Ovo je vreme zove jer se bere upravo u periodu od maja do jula. Lišće, kora i koren sakupljaju se u proleće, cvet u junu dok se još sasvim ne rascveta, a bobice se beru pred kraj leta kada potpuno budu zrele.

Koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Nakon branja, cvetovi se stavljaju na papir i čuvaju na toplom mestu do potpunog sušenja. U slučaju da cvet promijeni boju, odnosno potamni, treba ga baciti.

Zova ima i detoksikacijsko dejstvo jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjuktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik i doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje i leči otoke.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju, prenosi Radio Sarajevo.

autor: MŽ izvor: Vijesti

Novi magazin

Оставите одговор