Društvo

„Осликавање слободе“ у сусрет Светском дану борбе против трговине људима, 30. јула

„Осликавање слободе“ у сусрет Светском дану борбе против трговине људима, 30. јула

Oslikavanje slobode-saopštenje ASTRA АСТРА ће поводом Светског дана борбе против трговине људима 30. јула спровести акцију осликавања графита са превентивним порукама против трговине људима у три града – Чачку, Горњем Милановцу и Краљеву. Графите ће осликавати уметници из Чачка, у сарадњи са представницима ДУК Фестивала и уз подршку Општине Горњи Милановац, Општине Краљево, Гимназије „Таковски устанак“ у Горњем Милановцу и Дома културе у Чачку.

Осликавањем различитих порука желимо да информишемо ширу јавност у локалним заједницама о томе да се трговина људима догађа у Србији, да су експлоатисани наши суграђани/ке, да трговци људима добро знају потребе особа које врбују како би је експлоатисали и остварили профит. Самим тим, желимо да пошаљемо превентивне поруке како би грађани/ке знали да препознају ризичне ситуације и како да их избегну. Овом акцијом ћемо скренути пажњу јавности да је доминантан облик трговине људима сексуална експлоатација, којој су изложене жене и девојчице, али и да је у порасту број преварних послова који наше грађане/ке могу довести до радне експлоатације и њој су најчешће изложени мушкарци. Сви заједно би требало да будемо свесни да свако може бити жртва трговине људима, као и да свако може бити трговац, чак и наши најближи.

У последњих неколико година, годишње се званично препозна око 50 жртава трговине људима у систему социјалне заштите, али се процењује да је сива бројка жртава много већа. Према званичним подацима, за првих шест месеци 2018. године идентификовано је 28 жртава трговине људима. Од почетка настанка АСТРА СОС телефона за жртве трговине људима, примљено је 35 000 позива и пружена је помоћ за 502 жртве трговине људима. Међутим, АСТРА СОС телефон има и превентивну функцију, тако да 1/3 позива долази од грађана/ки који проверавају пословне понуде за рад у земљи или иностранству.

Сви смо одговорни и сви можемо да допринесемо смањењу броја жртава трговине људима и сузбијању овог глобалног проблема. Инфромацијом до превенције, пријавом сумње на трговину људима до помоћи и подршке.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.