Selo

ПЛАСТЕНИЧКА ПРОИЗВОДЊА У УСЛОВИМА КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА ДАЛЕКО РЕНТАБИЛНИЈА

ВИСОКИ ПРИНОСИ И БОЉИ КВАЛИТЕТ ПРОИЗВОДА!

Све израженије климатске промене су протеклих година значајно умањиле приносе наших гајених култура на отвореном простору. Мраз, кад му време није, град и огромне количине падавина у појединим периодима године, као и невероватно високе температуре и дуготрајне суше током летњих месеци, све више угрожавају пољопривредну производњу, тако да се произвођачи, како која година пролази, суочавају са све већим изазовима. У оваквим околностима, пракса је показала да много мање проблема имају пољопривредници који се баве пластеничком производњом, а то нам је потврдио и Велимир Недић из Трбушана који се повртарством бави готово 50 година.  

    Велимир Недић, повртар из Трбушана

Захваљујући пластеничкој производњи, Недићи из Трбушана, готово по правилу, увек први износе на тржиште свеже поврће, које у заштићеном простору стасава знатно раније. Ових дана су на чачанску зелену пијацу изнели зелену салату, а ускоро ће њихова тезга бити добро снабдевена и целером и зеленим листом за сарму. Половином априла стасавају јагоде и млади кромпир.

Како истиче Велимир Недић, показало се да је пластеничка производња много поузданија и исплативија и у условима све изразитијих климатских промена, јер се повртарске културе гаје у заштићеном простору.  Истина, у самом старту улог јесте огроман, јер треба подићи конструкције пластеника и обезбедити фолије.

– Не одустајемо од пластеничке производње, чак планирамо и неко проширење. Производи су квалитетнији и много безбеднији, јер је у доброј мери смањена употреба хемије. Поједине пољопривредне културе гајимо у пластеницима без икаквих хемијских препарата. Осим тога, плодови су заштићени од негативних атмосферских утицаја. Прошле године смо произвели два вагона паприке са минималном заштитом. Кад се производи на отвореном, кад падају неке киселе кише – паприка се одмах разболи. У пластенику на њу ни роса не може да падне, а заштићена је и од високих температура, тако да не може да добије ожеготине – истиче Велимир.

Пластеници Недића се простиру на површини од око једног хектара. За производњу расада претежно користе холандска семена, јер су изузетно добра. Једино је семе парадајза од израелског произвођача. Од повртарских култура узгајају готово све што се користи у нашој исхрани. Купус, карфиол и броколи се стандардно налазе у асортиману, као и парадајз. Лук узгајају на тридесетак ари, а како наводи вредни трбушански домаћин, ове године ће значајно повећати производњу паприке.

Поред поврћа, Недићи узгајају и јагоду у пластеницима и то већ тридесетак година. Имају и засад кајсије са више од 400 стабала, који добро рађа сваке године, јер се налази на одличном месту. 

– Сваке године уберемо од два до три вагона кајсије. Засад се налази на одличном месту, у Пријевору. Никада нисмо имали штете од мраза, јер се ту налази ружа ветрова – овјашњава наш саговорник.

Недићи своје квалитетне повртарске производе претежно продају на чачанској зеленој пијаци. Својом робом снабдевају и чачанске пиљарнице и продавнице. Јагоду највећим делом пласирају на београдском тржишту, али се увек труде да је има довољно и на чачанској пијаци, јер то дугују својим сталним муштеријама. А колико поштују своје купце најбоље показују квалитетом својих производа, који им је увек на првом месту.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.