Projekti Socijalno preduzetništvo - šansa ili neizvesnost

MORAMO ZNATI KOME POMAŽEMO I ŠTA JE SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO

Prvih mesec dana, od kada je stupio na snagu Zakon o socijalnom preduzetništvu, nije bilo prijavljenih socijalnih preduzeća u Agenciji za privredne registre Srbije. Jedan od glavnih razloga su podsticaji. Nisu prevdiđeni u novousvojenom Zakonu o socijalnom preduzetništvu. Zato bi način finansiranja takvih preduzeća trebalo da odredi Program razvoja socijalnog preduzetništva, koji je u izradi. Reč je strateškom dokumentu koji predviđa u i kom pravcu bi ova oblast mogla da se razvija narednih pet godina .

 – Socijalno preduzetništvo se kod nas razvijalo poslednjih dvadesetak godina, bez ikakve sistemske podrške. Nije bilo lako, posebno, ako imamo u vidu da je ta oblast mnogima velika nepoznanica. Važimo i za zemlju sa najvećim potencijalom za socijalno preduzetništvo u regionu. Ali, da bismo zaista napredovali, neophodno je uskladiti više činilaca i zakonskih odredbi. Prvenstveno poreske, ali i ostale oblasti koje su jako važne.

Mnogi pojedinci bi pomogli razvoj socijalnog preduzetništva, kupovili proizvode tih preduzeća. Ovako, mnogi ne znaju gotovo ništa o tome. Otežavajuće okolnosti su i slaba kupovna moć, nedefinisani finansijski instrumenti i druge slabe karike. Zato je neophodno više govoriti i promovisati socijalno preduzetništvo – napominje Dina Rakin, članica Saveta za socijalno preduzetništvo Srbije.

Osnovan je u julu ove godine. Članovi su i predstavnici Ministarstva privrede, civilnog sektora, Vojvođanskog sekretarijata za privredu i turizam, preduzetnici. Najverovatnije, izrada Programa razvoja socijalnog prduzetništva će potrajati. U najboljem slučaju, mogao bi da bude gotov u gebruaru 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.