Kultura Projekti

КОНТИНУИТЕТ И ДОМЕТИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ (3)

„ЧАЧАК, АТРИБУТИ КУЛТУРНЕ ПРЕСТОНИЦЕ“

Професионални домети наших установа културе који врхуне у земљи, по истраживањима, неговању, обради, чувању и презентацији материјалног и духовног културног наслеђа, у добром делу са снажним елементима националне традиције, довољно су магични за средину којој гравитира више од 200.000 становника. Програми, манифестације, издаваштво, као и појединци који су потекли у овој средини и отиснули се на националну уметничку сцену, али и шире, својим јединственим садржајима и обележјима, чине Чачак и његову околину својеврсном престоницом културе. На претходним страницама „Чачанског гласа“ представили смо историјатом хронолошки по оснивању, Градску библиотеку и Међуопштински историјски архив, потом смо говорили о настанку и раду Народног музеја и Уметничке галерије „Надежда Петровић“, а у овом издању представљамо активности Дома културе и Градског позоришта Чачак.

ДОМ КУЛТУРЕ ЧАЧАК

Ове године Дом културе обележава пола века постојања и рада. Центар је културних догађања, чврсто укорењен у свеукупни друштвени и привредни живот града, и у великој мери иницијатор и креатор културних навика Чачана. Налази се у центру града, у упечатљивом здању (на око 4.000 метара квадратних корисне површине), ауторском делу из 1970. године, загребачког архитекте Луја Шверера.
Идеја о изградњи и оснивању Дома културе родила се крајем педесетих година XX века, после укидања Градског народног позоришта у коме су се одржавале и друге градске свечаности, књижевне вечери, предавања, концерти. Као својеврсни медијатор на пољу културе, Дом је од почетка рада, 3. децембра 1971. године, до данас, презентовао овдашњој публици бројне позоришне и филмске представе, концерте, изложбе, књижевне вечери, трибине… На сцени Дома културе наступала су најзначајнија имена српског глумишта, музике, опере, али и књижевног, научног и уметничког живота уопште. Основне програмске целине Дома културе чине: Позоришни, Ликовни, Књижевни, Културно-образовни, Музичко-сценски и Филмски програм.
Едукативни садржаји реализују се кроз активности Глумачке радионице, Студија за анимацију АNIMATIC, Ликовног студија за децу и одрасле и школе балета „Лујо Давичо“.
Издавачку делатност чини часопис за културу и уметност „Градац“ чији је Дом културе суиздавач са истоименим Уметничким друштвом. Посебну пажњу ова установа посвећује организацији дугогодишњих значајних манифестација какве су: Међународни фестивал анимације АНИМАНИМА, изложба Дани фотографије у Србији и ликовне изложбе Пролећни анале. Осим креирања и презентације културно-уметничких програма, Дом културе се бави и организацијом семинара, сајмова, комерцијалних презентација и других манифестација.


-Да је Дом културе Чачак установа која иде у корак са временом и потребама свих њених корисника сведоче и бројне чињенице: на степеницима имамо лифт за особе са посебним потребама, у кабини, најсавременију техничку опрему за приказивање филмова и реализацију најзахтевнијих представа и концерата, имамо лед екран постављен изнад главног улаза у устаноу, а служи за рекламирање наших и програма других установа културе. Велика модерна сала са 678 седишта, једна је од највећих и најопремљенијих међу домовима и центрима за културу у Србији. У складу са савременим технологијама и околностима настојимо да омогућимио публици и резервације и куповину улазница преко интернета, а оспособили смо и нови простор за разноврсне програме, који је публици познат као Клуб Дома културе. У току је израда мобилне апликације у којој ће бити све установе културе са целокупним месечним програмима, па и наша… – истиче, поред осталог, директор ове установе Радисав Луковић.


АТРАКЦИЈА ЗА ТУРИСТЕ – ФИКУС ЧАЧАК

Није мали број посетилаца нашег града који нису изразили жељу да виде чувени чачански џиновски фикус, највећи (Fikus elastica decora) у Србији (и на Балкану), одрастао у затвореном простору, управо у холу Дома културе. Фикус чине два стабла, чије се крошње у горњим деловима преплићу, при чему образују бујну крошњу, препуну зелене лисне масе. Карактерише га специфичан хабитус, условљен простором у којем расте. Репрезентативан примерак ове тропске биљке стар је 50 година. Примерци високи 1,5 м засађени су 1971. године. Фикус Чачак, изузетним чине и дендрометријске вредности: висина стабла до крошње је осам метара, обим једног дебла – 37,30 мм, дужина крошње је 30 метара, а пречник крошње – 5,60 метара. Полувековни фикус својим раскошним изгледом и димензијама доминира и оплемењује простор у коме се налази и сврстан је у природно добро III категорије, заштићено од стране Завода за заштиту природе Србије.

ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ЧАЧАК

Представа „Животињска фарма“

Један од најважнијих културних догађаја, не само за наш град, већ и за целокупни културни живот земље, с обзиром на чињеницу да у овом веку, као и у последњим деценијама прошлог, није познато да је један град у Србији донео одлуку о оснивању професионалног позоришта, догодио се у Чачку , 7. октобра 2018, када је у сали КУД-а „Желе“, са почетком у 20 часова, премијерно била изведена представа „Триптих о радницима“ у режији Југа Ђорђевића. Овим чином  означен је почетак стварања Градског позоришта Чаћак. Тиме је, сценска завеса на даскама које живот значе, после више од пола века, тачније од 1956. године, када је неразумном одлуком спуштена, поново подигнута у граду на Морави, и сви су са усхићењем  пожелели да се више никада не спусти.

Подсећамо, иницијатор овог подухвата је глумац Братислав Јанковић, а представа „Триптих о радницима“, наменски је писана за ново Градско позориште у Чачку…. Режију прве премијере, као и последње представе Градског позоришта премијерно изведене у мају ове године, ”Еп о Гилгамешу”, потписује млади и талентовани редитељ Југ Ђорђевић, који је већ стекао репутацију једног од најтраженијих редитеља у земљи…

„Еп о Гилгамешу“

– Градско позориште Чачак је најмлађа институција културе у граду, као и најмлађе позориште у Србији, ако се не варам, основано у последњих петнаест година. Градско позориште Чачак у својој почетној идеји замишљено је као модеран театар заснован на савременим тенденцијама у позоришту. То подразумева да се ми у нашем позоришту увек бавимо, било да је реч о савременим или класичним изборима литературе које ћемо сврстати у нас репертоар, пре свега, друштвено и социјолошки ангажованим темама које се тичу нашег савременог тренутка, што у неку руку и јесте сама сврха позоришне уметности. Као најмлађој институцији културе, циљ нам је да се у будућности позиционирамо и профилшемо као позориште које ће бити препознато, не само од стране стручне јавности већ и од публике, коју заједно са нашим позориштем градимо, као простор слободе изражавања и места где је могуће доживети и некакав другацији уметнички израз од већ понуђеног и уобичајеног концепта на који је публика навикнута. Градско позориште Чачак у будућности има за циљ решавање питања свог инфраструктурног “проблема”, који се не решава тако брзо и за њега је потребно време и стрпљење. Циљ нам је да се кадровски развијамо и технички оспособимо да наше позоришне продукције из представе у представу буду увек за степеник изнад од претходне, што је до сада и био случај – каже за „Глас“ директор чачанског театра, глумац Братислав Јанковић:

– И режисер Југ Ђорђевић је током режирања представа и боравка у Чачку истицао да је  јако важно радити на разноврсности репертоара. То у нашем случају подразумева увек избор квалитетне литературе, било да је реч о савременом или класичном избору…

Основано или обновљено 2018. године, након укидања давне 1956, Градско позориште Чачак од свог оснивања до данас ради у просторијама других установа, првобитно у сали КУД „Дуле Милосављевић“, а потом на сталној адреси новог здања Градске библиотеке „В. П. Дис“ у Чачку, где у Великој сали припрема и изводи своје представе. Позориште је члан „Заједнице професионалних позоришта Србије“. Чак и те године поновног рађања, 2018, Градско позориште Чачак одабрано је у званичну селекцију престижног Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, где је са представом „Триптих о радницима“ добило своје прве награде за режију и глумачко остварење. На позив Националног театра у Београду у јуну 2019, иста представа гостује на Великој сцени тог позоришта. Запажена су била и гостовања у Истарском Народном казалишту у Пули, Шабачком позоришту итд. 

„Триптих о радницима“

Градско позориште Чачак на свом репертоару до сада има четири представе, три премијере и једну придружену представу: „Триптих о радницима“ премијерно је изведен октобра 2018, „Животињска фарма“ Џорџа Орвела, новембра 2019 и „Еп о Гилгамешу“, 26. маја 2021. Извођење дипломског комада „Острво“ Меше Селимовића, прикључено је сталном репертоару чачанског театра у коме је и раније играо актуелни директор Братислав Јанковић са Иваном Терзић, сталном чланицом чачанског ансамбла. Представе  Градског позоришта Чачак наилазе на веома добра пријем код домаће публике, али у гостујућим позориштима.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.