Društvo Selo

УКУСАН ГУЛАШ И ДОБРО ДРУЖЕЊЕ ОБЕЛЕЖИЛИ ОВОГОДИШЊУ ГУЛАШИЈАДУ У ПРИЈЕВОРУ

У чачанском селу Пријевор протеклог викенда одржана је још једна Гулашијада. Ова гастрономска манифестација коју су основали мештани Пријевора одржава се већ једанаест година. Све већи број учесника и посетилаца из године у годину резултат је добре организације мештана, који имају пуну подршку локалне самоуправе, као и бројних привредника.

Иако је конкуренција била јака и ове године, додељена су престижна признања за прва три места. Прво место освојила је екипа „Гастро фест из Забрадице, друго место припало је екипи „Кафе Шанса“ из Ваљева, док је треће место освојила екипа „Брзи“. Додељене су и три специјалне награде. За гулаш ван конкуренције награду је добила екипа „Кенгур”, највеселија дружина била је екипа „Медицинске сестре”, док је специјална награда за најмлађег кувара припала екипи „Марићи”.

Манифестацију је отворио Владан Милић, заменик градоначелника.

  • Градска управа помаже манифестације и очекује од организатора да из године у годину оне буду све боље, а Пријевор је прави пример за то. Месна заједница Пријевор има лепо уређен центар са садржајима који су неопходни једном селу. Кроз ову манифестацију види се колико су мештани спремни да учествују у догађају који има међународни карактер. Желим да се остале манифестације угледају на Гулашијаду, јер ћемо тако окупљати народ, дружићемо се, стећи ће се нова познанства и мало ћемо скренути пажњу са свакодневице – рекао је Владан Милић, заменик градоначелника.

Добра организација посебно се издваја када је реч о Гулашијади у Пријевору. Захваљујући мештанима који обилазе манифестације сличног карактера, бројне екипе и ван граница наше земље, радо им узврате посету.

Снежана Глигоријевић, ПР манифестације
  • Ове године имали смо 34 екипе из више градова из наше земље, такође, дошли су нам такмичари из суседних република, из дијаспоре, из Француске, Аустралије. Сваке године сви питају да ли ће се на менију поново наћи гулаш од кенгура. Имали смо га и ове године, а по томе смо некако постали и препознатљиви – рекла је Снежана Глигоријевић, ПР манифестације.

Милош Чолић је већ пету годину заредом члан жирија, захваљујући свом богатом искуству, истиче да када је реч о припреми гулаша посебно треба водити рачуна о зачинима.

Милош Чолић, члан жирија
  • Ми оцењујемо, пре свега изглед и укус гулаша. Сафт треба да има своју конзистенцију, важан је добар склоп зачина. Оно где људи највише греше јесте у импровизацији, додају велики број нових, неиспитаних зачина. Гулаш је најбољи када се спрема на традиционалан начин, а потребно је три, до четири сата да се скува – рекао је Чолић.

Захваљујући нашим људима који живе у иностранству егзотично месо од кенгура већ годинама припрема се на различите начине на Гулашијари.

  • Месо од кенгура доносимо већ годинама из Аустралије, то нам полако постаје традиција. Месо од кенгура је мало тврђе, пошто се углавном узима од мишића. Мора мало више да одстоји и дуже мора да се кува. Кувамо и класичан гулаш, али са посебним адитивима из Француске – испричао је Александар Шибалић.

Иако је гулаш једно од традиционалних јела на овим просторима, свака домаћица припрема га различито, па су тако и 34 екипе на овогодишњој Гулашијади имале своје посебне зачине и рецепте.

Јасмина Бојовић, из Удружења жена „Кабларке“
  • Иако га кувам годинама и данас сам доста научила о припреми, гледајући друге како то раде. За добар гулаш важно је квалитетно месо, да има лука исто онолико колико има меса, најбитнија ставка су зачини, зелени, суви и најбоље свежи – казала је Јасмина Бојовић, из Удружења жена „Кабларке“.
  • Изузетно лепа манифестација, надам се да ће их бити још и више. Да би гулаш био добар важно је кувар зна добро свој посао, наравно, битно је квалитетно месо, што је веома тешко одабрати – наглашава
    Славко Томленовић из Чачка.

Догађај је употпунио и културно- уметнички програм у коме су учествовали фолклорци из КУД-а „Дуле Милосављевић Желе“ и Школе фолклора Центра за неговање традиције и трубачки оркестар Владимира Кузмановића.

Организатори манифестације су вредни мештани Пријевора уз подршку Центра за неговање традиције, а покровитељ је Град Чачак.

В. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.