Kultura

Библиотека дигитализовала део архиве Спортског клуба Борац

Библиотека дигитализовала део архиве Спортског клуба Борац

Центар за дигитализацију Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, прво такво одељење међу јавним библиотекама Србије, ове године обележава 10 година рада, а запослени су у години јубилеја отишли корак даље преузимањем архиве Кошаркашког клуба и Фудбалског клуба Борац. Схватајући важност очувања некњижне грађе и у области спорта, започета је електронска обрада баштине чачанских клубова и удахнут јој је нов, дигитални живот. Дигитализација у свим областима однедавно је постала развојни приоритет државе, а у свету савременог библиотекарства она је то већ другу деценију заредом.

Познато је већ да је Чачак изнедрио велики број југословенских и српских репрезентативаца и да се с правом назива „градом спорта”. Многи чачански спортисти постигли су своје прве велике успехе у Спортском клубу Борац, било да су у питању, фудбал, бициклизам, карате или пак кошарка чијем је развоју и популаризацији Град на Морави деценијама давао огроман допринос. Документација о свему томе припада завичајној баштини Чачка, а она је захваљујући управо завршеној дигиталној трансформацији постала трајно заштићена, универзално доступна и лако читљива на савременој техничкој опреми.

Захваљујући Рашку Бојићу, тренеру КК Борац и координатору за млађе селекције Библиотека је дошла у посед око 350  фотографија из различитих периода, као и бројних новинских чланака који се баве функционисањем клуба кроз историју и великим чачанским кошаркашким именима као што су Радмило Мишовић, Жељко Обрадовић, Драган Кићановић, Марко Ивановић и др. Библиотеци је осим овога прослеђен и видео материјал на VHS касетама који је пребачен у дигитални формат и трајно похрањен у Завичајном одељењу Градске библиотеке.

Играчи ФК Борац – 1956. година

Руководство ФК Борац је Библиотеци такође проследило на скенирање фотографије из историјата клуба, а госпођа Босменка Стевановић, дугогодишњи секретар, уступила је значајну архиву о свим утакмицама одиграним у периоду од 1962. до 2003, као и статистичке белешке о фудбалерима који су играли за чачанске Зебре.

Ова колекција дигитализоване архивске грађе чачанских спортских клубова отворена је и прошириваће се новим садржајима, па Градска библиотека позива све који имају сачуване новинске чланке, фотографије или видео записе о чачанским спортским клубовима и удружењима да их уступе Библиотеци на дигитализацију и трајно чување копија у Завичајном одељењу. Оригинални материјал би након процеса скенирања власницима био враћен, а дигиталне копије би постале доступне истраживачима, спортским сладокусцима, хроничарима и свим заинтересованим грађанима.

Извор: Градска библиотека

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.