Aktuelno Društvo

БОЉЕ СПРЕЧИТИ – БЕЗБЕДНИЈИ “ПУТЕВИ” ЗА СТРУЈУ

ЦИВИЛНА ЗАШТИТА ЧАЧКА СПРОВОДИ МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ ОД ПОЖАРА

БОЉЕ СПРЕЧИТИ – БЕЗБЕДНИЈИ “ПУТЕВИ” ЗА СТРУЈУ

У оквиру превентивних мера од пожара, припадници Цивилне заштите Чачка почели су да крче растиње око нисконапонске електромреже. Протекле недеље уређена је мрежа у Кулиновцима, Качулицама, Жаочанима и Горњој Горевници. У наредном периоду најављени су радови у МЗ “Свети Сава” (трафостаница код пруге у близини “Чипсаре”). Планирано је да у наредне четири године, у координацији са Електродистрибуцијом, овај посао буде завршен на целој територији Чачка.

– Углавном се сматра да је Цивилна заштита намењена за оперативне мере. Мислимо да је веома значајно да спроводимо превентиву, што је и наша законска обавеза. То нам показује и лоше искуство из ранијих година. Имали смо велики пожар у Горевници пре неколико година – објашњава разлоге овог ангажовања Братислав Зечевић, начелник Градског штаба за ванредне ситуације и шеф Службе за безбедност и одбрану.

До сада је раскресивање НН мреже организовала Електропривреда Србије и извођачима је плаћала накнаду. Уз то, требало је више времена због неопходне папирологије, расписивања тендера…

– Зато смо дошли на идеју да на овај начин решимо проблем и Чачак је први у Србији који то ради ангажовањем јединица Цивилне заштите. Поред тога, обезбедили смо посао за десетак припадника ЦЗ које смо ангажовали, а који су незапослена лица. Новац за њихове плате обезбеђује Град Чачак, тако да ЕПС средства може преусмерити за друге намене. Прво ћемо радити према њиховом налогу, односно делове које они сматрају да су најкритичнији. Прве процене су да ће нам требати четири године да све завршимо, али ако наставимо овим темпом,  можда ћемо то урадити и пре – рекао је Зечевић и нагласио да ова акција већ има позитивне ефекте. Јер, наводи он, у неким деловима, дуж НН мреже, људска нога није крочила и више година. Много је сувог шибља и грања, а неке крошње дошле су до самих жица, што повећава опасност од варничења и пожара или кидања електромреже.

Већина мештана позитивно реагује на ове превентивне мере, које спроводи Град Чачак на својој територији. Многи помажу на терену, али како примећује Зечевић, углавном су то старији људи, док млади не показују велико интересовање да раде за опште добро у својим локалним заједницама.

Дневна искључења струје у деловима где се ради по приоритетима, трају око седам, осам часова, о чему ће ЕД, преко медија, обавештавати мештане.

Корист од овог посла имаће и чачански вртићи и школе, којима ће посечена стабла бити подељена за огрев.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.