Društvo

БРИГА О УСАМЉЕНИМА И ОНИМА КОЈИ ТЕШКО ЖИВЕ

НОВО УДРУЖЕЊЕ “УЈЕДИЊЕНИ ПЕНЗИОНЕРИ” ЧАЧАК

У Чачку је крајем марта формирано ново удружење пензионера “Уједињени пензионери”, које је данас представљено у просторијама у Балканској 9. На конференцији за новинаре истакнуто је да је удружење основано као социјално-хуманитарна организација. Председница новооснованог удружења

Председница „Уједињених пензионера“ Драгана Јовановић

Драгана Јовановић навела је да је канцеларија у Балканској, која ради од 9 до 13 часова, отворена за све пензионере града Чачка, без обзира да ли су већ чланови неког другог удружења. Она је истакла да ће “Уједињени пензионери” посебан акценат ставити на бригу о онима који живе сами, који имају минималне пензије, а којих је највише, као и о пољопривредним пензионерима.

– Они ће бити обухваћени акцијама у области здравствене и социјалне заштите, а посебно кроз психолошко-социјалне радионице. Наш рад биће највише на терену са свим старосним категоријама које су у пензији, а које требају нашу помоћ. Укључићемо Центар за социјални рад и покушати да аплицирамо за средства за отварање дневних боравака, који су веома потребни. То је посебно важно у Мрчајевцима, Слатини и Прељини, у којима постоји велики број пензионера – рекла је поред осталог председница “Уједињених пензионера” и додала да је канцеларија отворена за предлоге и сарадњу.

Један од важних циљева новог удружења је остваривање права на “сениор картице” за пензионере, које ће моћи да се користе за културно-спортске догађаје, али и за куповину хране, лекова, услуге лекара…

Сви заинтересовани приступнице за ново удружење могу потписати у просторијама у Балкасној 9. Јовановић је рекла да већ влада велико интересовање и негирала да “Уједињени пензионери” имају политичку одредницу.

– Ово је удружење за све пензионере без обзира на њихову политичко опредељење. Чланарина је “један динар дневно”, што је 360 динара на годишњем нивоу, а чланарине ће бити ослобођени они који имају минималне пензије или су у обухвату Центра за социјални рад. Ово ће бити први извор нашег финансирања. Наш рад је за сада волонтерски и не обећавамо лажи – нагласила је Јовановић.

Ило Михајловски, ПУПС

Ило Михајловски, председник Градског одбора ПУПС-а, подсетио је да је та странка основана 2005. године, ради остваривања циљева везаних за стандрад најстаријих грађана.

– У Чачку смо дошли у ситуацију да не можемо да спроводимо своје активности. Прошле године издејствовали смо паре за три клуба који су отворени, али нису за оне намене које смо зацртали… Удружење пензионера Чачка нам је окренуло леђа и једна групација неће да сарађује са ПУПС-ом. Због тога ћемо, за сада, наше циљеве остваривати преко “Уједињених пензионера” – рекао је Михајловски и захвалио је Градској управи која је подржала формирање новог удружења. Он је позвао трговинске и услужне фирме, као и јавна преузећа која су заинтересвана за уговоре за “сениор картице”, да се јаве “Уједињеним пензионерима” или ПУПС-у у Чачку.

У име локалне самоуправе, оснивање удружења је поздравио Владан Милић, помоћник градоначелника.

– Град ће “Уједињене пензионере” третирати као и већ постојеће Удружење пензионера. Оба удружења имају право да конкуришу за градске субвенције преко конкурса који је у току – рекао је он.

В. Т.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.