Društvo Zaposleni samostalniji

“БУДИТЕ ХРАБРИ И ВЕРУЈТЕ У СЕБЕ”

ЗАПОСЛЕНИ САМОСТАЛНИЈИ (5)

Све је више особа са инвалидитетом који се одлучују да студирају, јер су и услови у великој мери унапређени на многим факултетима. Нажалост, академско звање често им није омогућавало да се запосле, а нарочито у својој струци. Велики помак је учињен у последњих неколико година, јер захваљујући реализацији трогодишњег мећународног пројекта “Транзиција студената са инвалидитетом – од образовања до тржишта рада у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини – Tans2work”, студенти са инвалидитетом добили су значајну помоћ да лакше дођу до посла после завршеног школовања. Партнери у  пројекту били су и Чачани – “Унија Чачак 2000”, невладина организацију BADEN (Balkan Distance Education Network) и Факултет техничких наука.

Поводом завршетка пројекта, у септембру су у Чачку одржани радионица и округли сто. Мећу учесницима била је и Чачанка Јелена Ивић, која је осмислила посебну веб платформу. Тако су, први пут, на једном месту представљени послодавци и високообразоване особе са инвалидитетом које траже посао. Јелена, рођена са тешким оштећењем слуха, и поред свих предрасуда и препрека, стекла је диплому инжењера графичке технологије. Све године остала је, срећом, у струци, прво у породичној фирми, а од ове године у Графичком центру Високе школе техничких струковних студија.

– Ова платформа помаже особама са инвалидитетом и да се преквалификују или прођу додатну обуку. Али, најважнији резултат је да се повежу са послодавцима. База податка садржи све информације важне за њихове запослење – објашњава Јелена и понавља да је пројекат, осим у Србији, спроведен у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Грчкој, Немачкој и Пољској.

На питање колико су послодавци заинтересовани уопште за ову тему и платформу, она наглашава да је потребно време, као и за све друго.

– Мислим да се напредује у добром смеру. Послодавцима се нуде повољнији услови при запошљавању особа са инвалидитетом, а уз то добијају високообразован кадар, људе који желе посао за који су се школовали и стручни су као и сви други. Само им треба омогућити да покажу то што знају, дати им шансу. А особама са инвалидитетом поручујем да дају што више од себе, да се више посвете образовању, да буду храбри и да верују у себе – наглашава наша саговорница.

У Графичком центру ВШСС Чачак Јелена ради од фебруара ове године. Како наводи, веома је задовољна и срећна, прихваћена је добро од колега. Ради у графичкој лабораторији, у којој води студенте на техничкој пракси. То успева, захваљујући свом двадесетогодишњем искуству, које је стекла радом у породичној фирми. Она се нада да ће се “Tans2work“ наставити преко новог конкурса “ Erasmus+“, који је финансирао и ранији програм, што ће још више проширити могућности за образовање и запошљавање особа са инвалидитетом.

В. Т.

О Јелени Ивић, њеном животу и посвећености послу, “Чачански глас” писао је прошле године. Прве речи учила је од дефектолога, али у том јој је велику помоћ пружила њена породица, родитељи и сестра. Завршила је “редовну” школу и свој недостатак схватила као подстицај да буде јача и храбрија. После Гимназије уписала је Вишу графичку школу у Београду, на којој је дипломирала 1996.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.