Aktuelno Grad

БУЏЕТ “КРЕИРАЛИ” И ГРАЂАНИ

ОДРЖАНА 77. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

У градској каси 2019. биће укупно 4,545 милијарди динара, што је за око осам процената више него ове године. Чланови Градског већа су на 77. седници, одржаној јуче подржали нацрт одлуке о овом најважнијем градском питању. На истом заседању они су разматрали још 25 тачака, од којих ће се већина ускоро наћи и пред градским одборницима.

Према оцени Милуна Тодоровића, градоначелника Чачка, буџет за следећу годину је инвестиционо-развојни, али и социјално одговоран, будући да је за социјална давања опредељено више од 300 милиона динара. У структури прихода највише новца предвиђено је од пореза на зараде (1,731 милијарди динара), пореза на имовину (490 милиона), 199 милиона од пореза на самосталне делатности, а око 505 милиона очекују се приходи из других нивоа власти. Око 200 милиона динара биће пренето из текуће године.

Тодоровић је рекао да је, при планирању расхода у буџету, градско руководство имало у виду резултате анкете о приоритетима, која је под називом “Мудро” недавно спроведена, тако да су сами грађани, учесници у анкети, делом “креатори” трошкова градског новца у 2019.

– Највише гласова у тој анкетни добила је реконструкција атлетске стазе, у коју ћемо у наредне две године инвестирати 80 милиона динара. У водоснабдевање биће уложено око 96 милиона, у наставак магистралног вода од Виљуше ка Трнави 22 милиона, као и 128 милиона за експропријацију земљишта за саобраћајнице. Желимо да, по усвајању плана, у јавну својину прибавимо и хиподром, да у првој фази изградимо стазу за тркалиште, а касније и остале садржаје. Више од 270 милиона одвојено је за комуналне делатности јавних предузећа. Планиран је наставак и завршетак привредних зона у Коњевићима и Прељини, као и изградња нових и реконстукција постојећих саобраћајница у граду и у селима – неке су од инвестиција, које је Тодоровић набројао, уз констатацију да су планови “амбициозни, али оствариви”. Он сматра да ће у наредној години све планирано бити реализовано, кроз разне пројекте, а уз подршку Владе Републике Србије. Већ до краја ове године очекује се да држава уложи 35 милиона динара у рекултивацију и санацију депоније “Прелићи”.

Тодоровић је подсетио и да су у буџету за 2019. предвиђена средства за завршетак значајних инвестиција, попут зграде Градске бибиотеке (око 12 милиона за опремање), Фискултурне сале за ученике и кориснике Установе “Зрачак” и Школе “1. новембар”, изградњу сала у Доњој Трепчи и Бресници…  Више новца добиће и медији, јер је за пројектно суфинансирање планирано 20 милиона и девет милиона за преносе скупштинских заседања. Што се тиче Градске библиотеке, неће бити остварен првобитни план свечаног отварања за 13. децембар, јер према оцени Тодоровића, остало је још много “ситница” да се заврши…

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.