Aktuelno Obrazovanje

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ “СТЕПА СТЕПАНОВИЋ“ У ГОРЊОЈ ГОРЕВНИЦИ

СТО ГЕНЕРАЦИЈА ЂАКА – „ЧЕТИРИ СЕЛА, ШКОЛА ЦЕЛА“

Век цео је прошао од како су први ђаци сели у скамије у Горњој Горевници. Из школе, која за сто година није мењала локацију, изашло је баш толико генерација, јер ова образовна установа никада није прекидала свој рад. Од 1960. носи име великог војводе Степе Степановића и данас, на његов рођендан 11. март, прославила је Дан школе. За велики јубилеј дочекали су Горевничани бројне госте, не само из Чачка, јер су на свечаност дошли и они који су били у првој генерацији ученика, као и гости из Липолиста код Шапца, братске школе (по имену војсковође Степановића), али и многи који су своја прва знања стекли у школи у свом родном селу, а данас су признати и познати у својим професијама.

Лела Ђачић, директорка школе, у којој је данас у 12 одељења 189 ученика и 38 запослених, подсетила је да у ОШ „Степа Степановић“ у последњих неколико година много тога унапређено, захваљујући пре свега великој донацији Амбасаде Јапана и Града Чачка.

– Школа је комплетно реновирана и услове рада смо довели на завидан ниво… Наравно, имамо много планова – замена столарије у издвојеним одељењима у Вранићима, Миоковцима и Милићевцима и реконструкција фискултурне сале у матичној школи – рекла је директорка Ђачић и додала да се током целе године организују бројне активности и манифестације посвећене стогодишњици рада – књижевне вечери, концерти, изложбе…

Школа у Горњој Горевници је, поводом јубилеја, добила химну, коју је написао и компоновао наставник у пензији Милош Јовановић, а промовисана је и велика монографија, чији је аутор проф. др Светислав Љ. Марковић. О овом великом подухвату говорио је др Иван Глишић, рецезент и председник Организационог одбора прославе, који је завршио Основну школу „Степа Степановић“, а и данас живи у свом родном селу.

– Монографија обухвата цео век рада ове установе. Поред тога, у њој су и демографски и историјски подаци о селима, о развоју школства у Горњој Горевници, попис свих ученика, који су завршили ову школу, али и оних који су њен понос – најбољи ђаци, бројних наставника… Ова монографија требала би да буде узор и новим генерацијама, један путоказ за будућност, не само школе, већ и целе заједнице – рекао је др Глишић, данас професор на Агрономском факултету, чија су сећања на школске дане забележена у монографији, као и успомене многих других ђака и наставника.

– Завршио сам ову школу 1989. и за мене је ово додатни јубилеј. Прошло је 30 година, радо се сетим тих дана и веома ми је драго што ова школа и услови за учење изгледају много боље, него у време када сам ја био ученик. Сви запослени, мештани, руководство месне заједнице дали су велики допринос да све буде боље и савременије – нагласио је др Глишић.

Свечаности су присуствовали бројни представници руководства Града. У име Чачка присутнима се обратио градоначелник Милун Тодоровић:

– Добро дошли на тек први век ове школе! – рекао је он и подсетио на првог учитеља, свештеника Алексу Поповића и почетке школства у овом крају. Тодоровић је рекао да је фискултурна сала у школи направљена је 1982. године, захваљујући Живадину Жику Крџићу и то је најстарија сала у Шумадији.

– Прошле године Амбасада Јапана и Град Чачак су издвојили значајна средства да се реконструиште и потпуно реновира централна зграда. Школа је изнедрила сто генерација, многи су постали велика имена – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић, који води пореко из Горње Горавнице, због чега је истакао и осећај великог поноса, јер је његов деда Божидар био у првој генерацији школе, коју су касније похађали и Тодоровићеви родитељи.

Ученици школе са својим наставницима поводом јубилеја припремили су богат музички и сценски програм.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.