Kultura

ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ДОЊЕЦКА ВРАТАРНИЦА“

„ДОЊЕЦКА ВРАТАРНИЦА“  филм Наталије Батрајеве

 Међународна премијера филма „Доњецка Вратарница“ Наталије Батрајеве одржана је 25. марта у Руском Дому у Београду, поводом 20 година од бомбардовања СР Југославије.

Филм говори о игуманији Свето-Иверског манастира и њеној помоћници, које су се изненадно нашле у епицентру рата у Донбасу.

 Кадрове манастира у цвећу и радосних лица прекидају рески рафали аутомата…

Игуманија Михаила је садила купус у башти, кад је авион направио први налет и почео да бомбардује аеродром, који се налази поред манастира. Савремени кадрови се смењују кадровима хронике Другог светског рата и гледалац више не разликује ни време ни место догађаја… Срби, који напуштају своје домове пред доласком Немаца или житељи Донбаса? „Ја сам ваша гошћа из прошлости. Хоћете да вам кажем вашу будућност?“ – говори јунакиња филма и на екрану се ређају фотографије Косова, Јужне Осетије, Доњецка…

 

За међународну премијеру „Доњецке вратарнице“ – првог филма Донбаске триологије, није случајно изабрана Србија: пут режисера у документаристику, почео је управо на Косову… око разрушеног манастира Зочиште.

У овом тренутку филм заузима водећа места на руским кинофестивалима:

Најбољи краткометражни филм фестивала „Русија“; гран-при фестивала „Свети Владимир“ и „Вечерњи звон“; најбољи дебитантски документарни филм фестивала „Лучезарни анђео“; најбоља режија фестивала „Радоњеж“; најбољи филм фестивала „8 жена“.

После приказивања ће бити одржан разговор са режисером филма.

УЛАЗ СЛОБОДАН

Четвртак, 4. април 2019.

Велика сала у 19:30

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.