Grad

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЧАЧКА МИЛУН ТОДОРОВИЋ О ИНВЕСТИЦИЈАМА У 2019. ГОДИНИ

НАШ ГРАД – БУДУЋИ ЦЕНТАР РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА

Ако говоримо о капиталним инвестицијама, Чачак је у прошлој години био велико градилиште. Градско руководство је уложило велике напоре да створи повољнији амбијент за развитак привреде и повећа стопу запослености у нашем граду. Планови за  наступајућу 2019. годину су, како наводи први човек Града Чачка Милун Тодоровић, веома амбициозни и представљају велики изазов за градску власт.  

Према оцени градоначелника Тодоровића, прошла  година је протекла у знаку реализације значајних инфраструктурних пројеката, финансираних градским, али и државним средствима, који су чачанском крају донеле велики напредак. Када је реч о капиталним улагањима, и наредни период ће бити подједнако динамичан и препун изазова. Велика инвестиција, важна за Град Чачак, али и читаву Србију, како истиче Тодоровић, јесте аутопут, који би требало у овој години да буде отворен на релацији Чачак – Београд, као и наставак његове изградње ка Пожеги, већ у марту. Локална самоуправа има обавезу да уради експропријацију земљишта, тако да ће нова деоница ове важне саобраћајнице бити у фокусу током ове, али и у наредним годинама.

– За нас је веома значајно да Чачак постаје раскрсница свих путева. Спајање Коридора 10 и Коридора 11 биће баш у Чачку. Пројекат Моравског коридира се налази у поодмаклој фази, надам се скором почетку радова. Од Прељине до Појата, у наредних неколико година, биће изграђена модерна саобраћајница, и након тога ће Чачак постати седиште Западне Србије. То је значајно за привреду, пољопривреду и грађане Чачка, јер ће добити бољу саобраћајну комуникацију. Добра путна инфраструктура је битна и за долазак страних инвеститора у наш град, јер ће им боља саобраћајна комуникаци омогућити лакши и бржи пласман добара широм Европе. Средином ове године, како је најавио председник Србије Александар Вучић, аеродром „Морава“ у Лађевцима биће отворен и за цивилни саобраћај, за превоз путника и робе, што ће значајно утицати на стварање боље привредне климе у чачанском крају – истакао је Тодоровић.

Поред великих државних пројеката,  инфраструктурни радови на територији Града Чачка током прошле године били су првенствено усмерени на опремање две индустријске зоне, у Прељини за стране, и у Коњевићима за домаће инвеститоре.

– Прибавили смо у својину Града Чачка 18,11 хектара земљишта у Прељини и одмах након тога ушли у доношење планских акта, да бисмо већ 25. јула положили камен темељац за изградњу фабрике немачког инвеститора „Форверк“, у којој ће у наредних неколико година бити запослено више од хиљаду радника. Изградња фабрике је сада у поодмаклој фази и очекујемо да ће већ у марту бити званично отворени фабрички погони. Поред привредне зоне у Прељини, опремамо и пословну зону за домаће инвеститоре у Коњевићима, у коју је Град Чачак у прошлој години уложио 50 милиона динара. Тамо већ ради око 1.000 радника у више од 25 фирми. Настојимо да у овој привредној зони створимо добре услове за раст и развој наших домаћих предузећа. Нисмо заборавили ни нашу стару индустријску зону „Цер“, у којој се налази 11 страних компанија. Ту је и „Виленд електрик“ који има око 90 радника и надамо се да ће до краја ове године ова фирма имати три пута више људи – рекао је Тодоровић, посебно наглашавајући да ће отварање нових фабричких хала у пословној зони у Прељини много допринети и домаћој привреди, јер ће страним инвеститорима, свакако, бити неопходна пословна сарадња са нашим привредницима, што ће довести до трансфера знања у области нових технологија.

  ДАЉЕ ОПРЕМАЊЕ ИНДУСТРИЈСКИХ ЗОНА

И СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ГЛАВНИ ЗАДАТАК РУКОВОДСТВА

Градоначелник Тодоровић каже да ће и у овој години главни задатак градског руководства бити даље побољшавање пословног амбијента, у циљу отварања нових фабричких погона и смањења стопе незапослености.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у Чачку је тренутно незапослено 7.100, док је у јулу 2016. године без запослења било око 10.480 лица. Број запослених је са 30.000 нарастао на 34.000 радника, наводи градоначелник Тодоровић.

– Наставља се тренд смањења незапослености и то је евидентно. И наша компанија „Слобода“, која је прошле године прославила 70 година постојања, расте и развија се. Тренутно запошљава 2.350 радника. Ремонтни завод ради врло успешно и има више од 600 запослених. Влада Републике Србије је препознала тај развој и инвестирала више од пет милиона евра у ове две државне фабрике наменске индустрије. Предузетнички дух, који влада у Чачку, оснажио је мања и средња предузећа да се шире и унапређују производњу и, уз помоћ Привредне коморе Србије, локалне самоуправе и локалног Савета за привреду, равномерно развијају. Определили смо се за оно што је најургентније, за најприоритетније задатке, а то су ове две индустријске зоне. Локација у Прељини је била неуређена и плански недефинисана. У рекордно кратком времену смо успели да изградимо сву неопходну инфраструктуру у тој пословној зони и настављамо њено опремање. И даље ћемо улагати и у пословну зону у Коњевићима, како бисмо обезбедили неопходне услове за подизање нових производних погона – наглашава Тодоровић.

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ И ДАЉЕ МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА

Како истиче Тодоровић, Град је у претходне две године у област водоснабдевања уложио више од 70 милиона динара. Током прошле године је око 1.000 нових домаћинстава прикључено на систем контролисаног водоснабдевања. У 2018. су реализована и два уговора за велике системе водоснабдевања:  Бељина, Придворица, Паковраће, Риђаге и Међувршје, и Вранићи, Соколићи, Милићевци, Горња Горевница. У овогодишњем буxету Града, за ова два система опредељено је по 30 милиона динара. Издвојена су и средства за изградњу магистралног водовода од Трнаве до Виљуше. На област водоснабдевања у 2019. години биће утрошено укупно 117, а за изградњу канализационе мреже 53 милиона динара. Републичка влада ће у овој години инвестирати 500 милиона динара за даљу изградњу бране „Сврачково“. Очекује се да ће за три и по године ова велика инвестиција бити заокружена, тако да ће свих пет локалних самоуправа, чији се житељи снабдевају здравом пијаћом водом са рзавског система, имати боље водоснабдевање, уз могућност ширења мреже.

ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА

У овој години биће реализоване веома важне инвестиције у области путне инфраструктуре: изградња Улице 10, реконструкција Улице Александра Савића, асфалтирање улица Овчарско-кабларских манастира, Рајка Шутића у Кулиновцима и  прилазног пута до видиковца на Каблару. Средства су опредељена и за реконструкцију Улице Веселина Милекића. Израда пројектно-техничке документације за реконструкцију Улице Раденка Јањића и изградњу Улице 7 налази се у одмаклој фази, тако да ће и ове две саобраћајнице бити међу  приоритетима. Током 2018. године реконструисано је око 40 километара путева,  захваљујући подршци ЈП „Путеви Србије“, а за 2019. годину евидентирано је скоро 100 путних праваца у 69 месних заједница, којима је неопходна ревитализација.

– Нисмо заборавили наше саобраћајнице, много новца смо уложили у експропријацију земљишта и пројектну документацију за Улицу 10, која би требало да буде изграђена у овој години. Урадили смо Римски трг, доста теретана на отвореном, нисмо заборавили град, али ни село. Урадили смо око 40 километара путева на селу, обнављали сеоске домове културе, радили тргове, градили водоводну и канализациону мрежу, улагали у пољопривреду – каже Тодоровић.

Град Чачак огромну пажњу посвећује образовању и сврстава се у ред првих локалних самоуправа које су покренуле пројекат дуалног образовања, истиче градоначелник.

– Пројекат је покренут у Машинско-саобраћајној школи, у којој се образују кадрови који су потребни нашој привреди. Успостављена је добра сарадња са текстилном индустријом, за коју се у овој школи такође школују кадрови. Пројекат дуалног образовања желимо да ширимо даље, како бисмо домаћим и страним инвеститорима обезбедили одговарајуће образовне профиле, јер желимо да млади људи, након окончања школовања, остану да живе и раде у нашем граду и Србији  и да овде стварају своје породице  – каже Тодоровић.

В. Степановић

 

 

 

 

 

One thought on “ГРАДОНАЧЕЛНИК ЧАЧКА МИЛУН ТОДОРОВИЋ О ИНВЕСТИЦИЈАМА У 2019. ГОДИНИ

  1. Vec deset i vise godina obecavate da ce Sokolici dobiti razavsku vodu a to nikako da se dogodi Pojedinci kojisu uplatili deo novca vise i nisu zivi a mi ostali da cekamo nove izbore i nova obecanja Nadamse to stoste obecali da jednom ispunite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.