Aktuelno Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ЗА МЕРЕ ЗАПОШЉАВАЊА ГРАД ИЗДВОЈИО 40 МИЛИОНА ДИНАРА

Градски већници су на данашњој седници, 80. по реду, разматрали и усвојили предлог Акционог плана запошљавања за 2019. годину. У градском буџету за ову годину за мере активне политике запошљавања опредељено је 40 милиона динара. У циљу подизања стопе запослености у нашем граду, локална самоуправа ће, у сарадњи са Националном службом за запошљавање – Филијалом у Чачку, реализовати четири мере: јавне радове, стручну праксу, самозапошљавање и запошљавање код послодаваца на новоотвореним радним  местима.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да ће ресорно министарство подржати напоре локалне самоуправе у области поспешивања запошљавања са седам милиона динара, али ће средства усмерити стриктно на меру самозапошљавања. Он је, такође,  је рекао  да је у прошлој години број незапослених у Чачку смањен за 14,4 одсто и да би такав тренд требало да се настави и у наредном периоду.

– Прошле године је мерама активне политике запошљавања обухваћено 235 људи. Очекујемо да ће то бити исти број и у овој години. Присутна је тенденција смањења броја незапослених. На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се 7.200 незапослених, а према статистичким подацима на територији Града Чачка има 34.000 запослених – навео је градоначелник Тодоровић.

Већници су данас разматрали и, између осталог, усвојили и одлуку о условима и начину суфинансирања уређења фасада. По предлогу Градске стамбене агенције Чачак, ове године ће одлука о условима и начину суфинансирања уређења фасада, која се раније односила само на екстра зону, обухватити и објекте у првој и другој зони Чачка.

Бранкица Јелић. директорка Градске стамбене агенције

Како је навела директорка Градске стамбене агенције Бранкица Јелић, одлука о суфинансирању уређења фасада је  донета у циљу улепшавања града и поспешивања енергетска ефикасност зграда.

– Градске зоне су уподобљене одлуком о грађевинском земљишту и имамо јединствену одлуку о улицама које су њима обухваћене. Одлуком, која је донета још 2017. предвиђено је да Градска стамбена агенција расписује јавни позив, на који се могу јавити све стамбене заједнице, као и Град Чачак, који газдује појединим објектима у ове три зоне, да поднесу пријаве за учешће у суфинансирању. Када је реч о објектима у јавној својини објекта, суфинансирање се креће до 100 процената, док за објекте у приватној и мешовитој својини до 50. Услове учешћа на јавном позиву одређује законодавац и Градска управа за урбанизама, као и надлежне службе. Свако ко буде конкурисао мораће да приложи финансијски план и идејно решење, па ће стручни тим оцењивати да ли финансијски план одговара стварном стању на терену – објаснила је директорка Градске стамбене агенције.

Овом одлуком само се опредељују критеријуми за рад, а да ли ће она бити спроведена ове године или наредних, зависи од финасијског плана Агенције и буџетских средстава. У градском буџету тренутно нису опредељена средства за те намене, али у Градској стамбеној агенцији очекују да ће неким каснијим ребалансом бити обезбеђена, навела је Бранкица Јелић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.