Aktuelno Društvo

ДА ПУТ ОД ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ ДО РАДНОГ МЕСТА БУДЕ ЛАКШИ

РЕЗУЛТАТИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА “TRANS2WORK”, НАМЕЊЕНОГ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ДА ПУТ ОД ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ ДО РАДНОГ МЕСТА БУДЕ ЛАКШИ

И у Србији се све већи број особа са инвалидитетом одлучује да студира и услови за њихово студирање су у великој мери унапређени. Али, иако високообразовани и даље тешко долазе до радног места. Значајну помоћ може им пружити веб портал на коме ће на једном месту бити представљени послодавци и они који траже посао. Ова платформа је један од најзначајнијих резултата пројекта “Транзиција студената са инвалидитетом – од образовања до тржишта рада у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини – Tans2work”.

 

Пројекат “Erasmus + Programme”, који је у претходне три године реализован у ове три државе уз бројне партнере из Србије и четири земље Европске уније (Грчка, Пољска, Словенија и Немачка), обухватио је и Округли сто на тему “Запошљавање високообразованих студената са инвалидитетом”, који је одржан у среду, 5. септембра, на Факултету техничких наука у Чачку. На скупу је наглашено да је идеја пројекта, који је у завршној фази, да се у процес активно укључе сви заинтересовани – студенти, универзитети и послодавци, а све у циљу лакшег запошљавања особа са инвалидитетом које су стекле академска звања.

Лефкотхеа Картасидоу са Универзитета Македонија из Солуна, координатор и један од аутора пројекта, назначила је да је ово заправо завршница три претходна пројекта, који су реализовани у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а у коме су учествовала 22 партнера, међу којима су факултети из поменутих земаља.

– Идеја је да се посвети посебна пажња студентима са инвалидитетом и олакша им транзицију од студија до света рада – рекла је гошћа из Грчке.

Павел Вдовик, који већ 20 година води одељење за студенте са инвалидитетом на Универзитету Варшава, а на коме је око 1.600 ових студената, рекао је да је у последњих пет година интезивирана сарадња са земљама у нашем региону и да су резултати добри.

– Лица са инвалидитетом имају иста права и обавезе као и сви други. А наша мисија је да све то унапредимо – његова је порука.

Један од добрих примера је наша суграђанка Јелена Ивић, која је рођена са тешким оштећењем слуха, а која је успела да свој недостатак превазиђе, уз велику подршку и помоћ своје породице. По професији инжењер графичке технологије, после две деценије рада у породичној фирми, сада запослена на Високој школи техничких струковних студија у Чачку, Јелена је веома активан члан пројекта “Tans2work”.

– Овим пројектом желели смо да укажемо послодавцима да су особе са инвалидитетом квалификоване да раде посао за који се школују и да им треба омогућити да покажу то што знају, једноставно да им дају прилику да раде свој посао – рекла је Јелена, веома срећна што су је људи на новом радном месту, у Графичком центру ВШТСС, прихватили добро. У самом Центру биће омогућено да студенти са инвалидитетом обаве праксу и тако се још више оспособе за посао.

Радисав Марјановић из Удружења послодаваца “Унија Чачак 2000”, који је уз невладину организацију BADEN (Balkan Distance Education Network) и ФТН, партнер из нашег града, истакао је да је пут особа са инвалидитетом од стицања факултетске дипломе до радног места веома тежак.

– Током овог пројекта направљено је неколико “алата” који би требало да им олакшају запошљавање. Поред осталог, креиран је портал на коме ће се представити послодавци који траже раднике, а са друге стране је база података оних који су завршили студије и траже посао. Такође, урађен је водич за послодавце, доступан и у електронској форми – рекао је Марјановић и навео да је преко истог пројекта било омогућено да 50 студената са инвалидитетом из Србије, Црне Горе и БиХ буду на пракси у другим земљама по два месеца, што је имало одличне резултате, а неки од њих су и засновали радни однос.

У оквиру самог заседања у Чачку представили су се послодавци из Чачка и околних локалних самоуправа. Један од њих је Владимир Крстић, сувласник фирме “Успон” из Чачка, која у свом колективу има две особе са инвалидитетом.

– Као друштвено-одговорна фирма помагали смо све пројекте од значаја за ширу заједницу. Такав је и овај пројекат везан за инклузију особа са инвалидитетом. Наше искуство говори да су они веома посвећени послу, вредни и квалитетни – рекао је Крстић.

Драган Марјановић, сувласник “Дан 93”, предузећа из Горњег Милановца које се бави производњом и прометом опреме личне заштите, изнео је план да се организује “заштитна радионица”, у којој би запослили особе са инвалидитетом.

– Али, Милановац је мала средина и нисмо могли да нађемо довољно оних који су конфекцијске струке. Зато смо успоставили сарадњу са сличним радионицама из Новог Сада, Суботице и Зрењанина – рекао је он и додао да је фирма инвестирала у модерну опрему за вез, дигиталну штампу, чиме су се стекли додатни услови за запошљавање особа са инвалидитетом.

В. Т.

ГРАД ПОДСТИЧЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ

Мирјана Ђоковић, председавајућа у локалном Савету за запошљавање, подсетила је да Градска управа Чачак, у оквиру акционог плана, сваке године даје одређене подстицаје послодавцима који запошљавају особе са инвалидитетом, односно по 300.000 динара, што је већи износ у односу на остале субвенције.

– До сада није било негативних искустава. Само је један изузутак био и тај послодавац је морао да врати средства, јер запосленог није задржао у радном односу – рекла је Ђоковић и додала да ће Град Чачак и у будућности наставити  подстицање запошљавања особа са инвалидитетом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.