Društvo

“ДОЖИВИ ЕУ” – ПРВОНАГРАЂЕНИ ТИМ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ НА НАГРАДНОМ ПУТОВАЊУ

ПРОМОВИСАЊЕ ТАЛЕНТОВАНИХ УЧЕНИКА

 

Делегација Европске уније у Републици Србији, у оквиру Европског дневника, у децембру 2017. године расписала је наградни конкурс за креативне и иновативне радове ученика средњих школа, који се спроводи у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“. Учешће на конкурсу обухватало је шест категорија: литерарни радови, ликовни радови, новинарски жанрови, фото-репортаже или фото-радови, видео и мултимедијалне форме. Теме овогодишњег конкурса су биле: активно грађанство, здрав живот, превенција насиља, паметно учење, одржива економија и друге, повезане са ЕУ. Поред ових, желећи да средњошколци дају посебан допринос обележавању године културног наслеђа, специјална тема била је: “Где прошлост суреће будућност – 2018. година европског културног наслеђа”. Рок за подношење радова био је 10. март, до када је пристигло 369 радова, који су испуњавали све пропозиције конкурса. Радове је оценио стручни жири, који су чинили експерти из области новинарства, глуме, режије, сликарства, омладинске политике и сродних области, који је утврдио листу награђених радова у свих шест категорија.

– У конкуренцији од 369 радова, укупуно је награђено 20 радова и то 20 наставника и 48 ученика. Из литерарне и ликовне категорије по два рада, а по четири прва места из осталих категорија. Велики број пријављених ученика привукла је примамљива награда, седмодневно путовање у Европу, у више земаља Европске уније и обилазак Будимпеште, Прага и Беча – каже професорка Светлана Џида, ментор тима Техничке школе, а рад “Градина на Јелици” освојио је прво место у категорији мултимедијалне форме. Ученици Немања Чулић, Милосав Шипетић и Никола Лазовић, уз сугестије њиховог ментора Светлане Џида, приказали су идеју и визију о очувању једног од најстаријих познатих археолошких налазишта у Србији, “Градина на Јелици”.

– Рад садржи фотографије постојећег стања, илустрације идеја и нових решења о заштити баштине, као и разлоге због којих то раде и због чега би и други требало да се придруже. Поводом обележавања Дана Европе, 9. маја, као првонаграђени су на пријему у Музеју савремене уметности имали прилику да презентују своје радове премијерки Ани Брнабић и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију. За све младе талентоване људе је велики успех што су управо њихови радови представљени у једној од најзначајнијих кућа уметности – рекла је професорка Светлана Џида, чији “невидљиви” рад стоји иза овог великог успеха ученика Техничке школе.

На наградно путовање „Доживи ЕУ“ пошли су ученици из 17 градова, различитих образовних профила, као и узраста, од првог до четвртог разреда. Цело путовање је осмишљено са врло интересантним садржајима.

– У Будимпешти смо посетили UNITED for Intercultural Action  и са представником ове организације имали прилику да разговарамо о интеграцији миграната, национализму, расизму. У Сент Андреји смо посетили Регионални центар за животну средину (Regional Environmental Center – REC) и упознали се са Зеленим пакетом и могли да поставимо питања из екологије, а после ових озбиљних тема и да уживамо на таласима Дунава, возећи се бродом – каже ученик Никола Лазовић.

У Прагу је “најјачи” утисак на ученике оставила играоница виртуелне реалности „Thrill Park“, не само због свог садржаја, већ и организације дружења.

– Ученици су подељени у групе где се учесници међусобно не познају, а сама игра је захтевала тимски рад. То је било фантастично место за међусобно упознавање и зближавање. Другог дана у Прагу смо посетили једну од највећих библиотека у Европи “Клементинум”, која се налази у самом центру Прага иНационални технолошки музеј, са мноштвом експоната од првог фотоапарата, апарата за домаћинство, првих бицикала, преко аутомобила, па до авиона. У вечерњим сатима у Кино Луцерну чекало нас је опуштање уз звуке Прашког филмског оркестра неких од најпознатијих филмских класичних изведби – утисци су веома талентованог ученика Немање Чулића.

У Бечу су посетили изложбу на отвореном “Заједничко наслеђе: Лавиринти у Европи”, Медијски јавни сервис Аустрије “ОРФ”, где су видели најсавременију опрему и технологију.

– Свакако, најинтересантније било је упознавање са радом плаве собе и ефеката. Посета палати Шенбрун је због велике кише омела обилазак великог парка, а последњи дан боравка у Бечу остаће упамћен по посети музејима. У Природњачком музеју видели смо познате експонате, Вилендорфску Венеру и Камен из Розете, а најзанимљивији је Музеј чоколаде, где смо имали радионицу и производњу разних облика чоколаде – рекао је ученик Милосав Шипетић.

Од првог сусрета, где су сви треперели, узбуђени, свечано обучени, прошетали од хотела до ЕУ-инфо центра, ишчекујући тај важан тренутак – доделу награда, па до пређених 2.000 километара, остаће сећање на ово лепо дружење обогаћено упознавањем култура три државе, мноштвом пријатеља и лепих успомена.

Професорка Светлана Џида, ментор тима Техничке школе, захваљује Делегацији европске уније за изванредно путовање:

– Сматрам да је конкурс који организује Европски дневник велики успех због промовисања талентованих ученика. Овакви конкурси повезују ученике из разних градова, као и дивна путовања са њима.

Н. Р.

 

Антрфиле:

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА УЧЕНИЧКИХ РАДОВА

Техничка школа сваке године организује Годишњу изложбу ученичких радова. И ове године, на 15. јубиларној изложби, која је била отворена од 7. до 14. маја, били су изложени најуспешнији радови који приказују преглед рада у овој школској години. Међу њима презентован је рад “Градина на Јелици” у форми плаката, у средњем холу Дома културе. Свака генерација завршних разреда даје смернице млађим и постави задатак да наредна изложба буде боља и креативнија, рекла нам је професорка Светлана Џида, аутор поставке овогодишње изложбе.

 

Оставите одговор