Društvo

ЕВРОПСКИ ВИКЕНД ПОСМАТРАЊА ПТИЦА 2017

ИЗЛЕТ У КЛИСУРУ

Предстојећег викенда, 30. септембра и 1. октобра,  за љубитеље природе је својеврсни празник. Наиме, као и претходних 10 година, у целој Србији се организује Европски викенд посматрања птица, а најзначајнија активност у нашем граду везана је за Овчарско-кабларску клисуру.

Птице селице у овом периоду напуштају Европу и лете према југу, на своја зимовалишта у Африци, преваљујући хиљаде километара и многе опасности које их угрожавају на њиховом селидбеном путу. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и BirdLife Evropsko partnerstvo позивају заинтересоване да искористе викенд и открију чудесан свет сеобе птица.

Тим поводом Друштво љубитеља птица и природе “Сове на опрезу” и ЈУ “Туристичка организација Чачка” (ТОЧ), као управљач заштићеног подручја ПИО “Овчарско-кабларска клисура”, организују излет у овај драгуљ природе надомак Чачка. Предвиђено је да у два дана, 30. септембра и 1. октобра, на излет крене преко 200 ученика основних школа са територије Града Чачка и Пожеге. Како наглашавају у ТОЧ, излет је едукативног карактера са програмима на три локације. У простору истуреног одељења ОШ “Ратко Митровић” биће организована предавања на тему “Заштићено подручје ПИО “Овчарско-кабларска клисура” и “Птице нашег краја”, као и изложба фотографија, постера и кућица за птице. Ученици ће присуствовати раду орнитолошког прстеновачког кампа где ће се упознати са методом прстеновања птица. Трећа, вероватно најатрактивнија активност, биће пловидба језером Међувршје и посматрање птица на води  и приобаљу.

Ученици у пратњи професора долазе у Овчар Бању возом око 12 часова, а повратак је предвиђен, такође возом, у 16.35 часова.

Европски викенд посматрања птица организује се од 1993. године и највећи је догађај BirdLife партнерства у Европи. Овај догађај кроз разне активности или једноставно само кроз посматрање птичије сеобе на југ сваке године привуче на десетине хиљада учесника. Ове године 40 националних партнера BirdLife International из 39 земаља Европе и Централне Азије позивају људе да посматрају птице и чују занимљиве чињенице о сеоби птица и опасностима са којима се оне суочавају током сеобе.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.