Društvo Zaposleni samostalniji

ЕМПАТИЈА РУШИ ПРЕДРАСУДЕ

ТРИБИНА “НИСТЕ САМИ” У ЧАЧКУ

Пробудити емпатију у целом друштву – један је од најбољих видова борбе против стигме и предрасуда према особама са проблемима менталног здравља и са инвалидитетом. То је главни циљ пројекта “Нисте сами”, који је недавно покренут на иницијативу и под покровитељством председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Прва адреса организатора кампање, која је симболично почела дан после Међународног дана менталног здравља, био је Београд. Од октобра до сада пројекат је промовисан у Новом Саду, Бачкој Паланци, Нишу и Зајечару. У петак, 7. децембра, тим поводом одржана је трибина у чачанском Регионалном центру, са великим бројем учесника и заинтересованих, међу којима је било баш много младих људи, на које је пројекат првенствено усмерен.

Маја Мишковић

– Циљ је да пробудимо емпатију код људи и да млади са одређеним менталним и физичким проблемима буду равноправни чланови друштва… Овим кампањама настојимо да покренемо да се реше одређени проблеми који ће омогућити ОСИ да нормално функционишу у свим сегментима – рекла је представница организатора Маја Мишковић из Удружење “Бест Фест” Нови Сад.

Како се борити против стереотипа друштва, али и сопствених предрасуда, постоји ли начин да свако у друштву буде једнак у правима и слободама, најбоље је на свом примеру објаснио Милош Лепојев из Зајечара. Милош, дипломирани правник, запослен већ седам година у Центру за социјални рад у свом граду, од рођења болује од церебралне парализе. Како каже, у том стању које траје од рођења, успео је да из себе извуче максимум. Иако не може самостално да се креће, јер има оштећење доњих екстремитета (парапарезу), снагом воље, али и уз неописиву подршку своје мајке, завршио је факултет и сада, на свом послу, у прилици је да помаже другима. Бави се спортом, воли музику, изласке, а његов “заштитни знак” је осмех.

Милош Лепојев

– У последњих неколико година има помака у односу друштва према особама са инвлидитетом. Томе доприносе и овакви пројекти и скупови. Јер на овај начин особе са инвалидитетом, са менталним или физичким сметњама, постају видљиве и укључују се у друштво, а самим тим и друштво их лакше прихвата. Тако се постиже најважнији циљ – да живимо једни са другима, а не једни поред других – рекао је Милош, који сматра да је велики недостатак то што је у целој Србији ангажован мали број персоналних асистената. Ова услуга постоји само у десет градова, а значила би велику помоћ за лакше и боље функционисање ОСИ.

– Увођење персоналне асистенције у свим градовима Србије омогућило би још квалитетнији живот и већу укљученост у друштво. Ова услуга је тренутно за нас приоритетна. За остало, мислим, треба ићи корак по корак, а за почетак бићемо задовољни и са услугом персоналне асистенције – нагласио је он, уз наду да ће пројекат “Нисте сами” бити настављен у наредном периоду и да ће ОСИ бити више радно и социјално ангажоване и укључене у све сфере друштвеног живота.

Покровитељи пројекта су и УНИЦЕФ и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Зоран Антић, државни секретар Министарства, подсетио је да су током ове године спроведени бројни пројекти у циљу унапређења положаја и јачању капацитета особа са инвалидитетом, а значајна средства су планирана и за 2019.

Зоран Антић, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

– На путу ка Европској унији и стварању модерног хуманог друштва морамо да превазилазимо препреке, да рушимо стереотипе у понашању. Кампања са ознаком “ЈЕДНАКИ” водиће се и у наредном периоду, јер сви имамо иста права, а вредимо онолико колико заиста вредимо као људи – рекао је Антић.

Што се тиче услуге персоналних асистената, Антић је рекао да је потребно наћи начин сталног финансирања. Једна од идеја је да се услуга реализује пројектним финансирањем, преко локалних центара за развој услуга социјалне заштите.

Милица Дачић, заменица градоначелника, рекла је да Град Чачак, преко надлежних установа, помаже да се решавају проблеми особа са инвалидитетом.

– Не можемо да кажемо да је ситуација увек сјајна, али настојимо да дамо свој допринос у превазилажењу ових проблема. У складу са приоритетима ОСИ, недавно су на одређеним локацијама урађене приступне рампе. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања финансирало је израду изолације на згради Савеза слепих у нашем граду – навела је Дачић.

Љиљана Марић, психолог у Школи за основно и средње образовање “1. новембар” рекла је да је непходно увећати степен информисаности о особама са сметњама у развоју и свим особама са инвалидитетом.

На трибини су говорили и Надица Савић, дефектолог у Установи “Зрачак”, Радојица Струњаш, секретар Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама и Бранимирка Радосавчевић, директорка Центра за социјални рад Чачак.

У панел дискусији, поред Лепојева, учествовали су Кристина Фружа, саветник у интерактивној психоанализи, Добрила Марковић, представница ОПЕНС-а, Катарина Стојановић, представница СОС линије центра “Срце” и Лидија Вујовић, корисница Установе “Зрачак”.

У плану је да се слична трибина ускоро одржи и у Пожаревцу, а, како су организатори нагласили, намера је да се пројекат настави и следеће године. Према подацима УНИЦЕФ-а око 20 одсто деце у Европи има менталне проблеме, а отежавајућа околност је што већина њих нема социјалну и психолошку подршку.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.