Grad

ЗАВРШЕНА ОБНОВА АМБУЛАНТЕ У ЉУБИЋУ

У НАЈАВИ ИЗГРАДЊА МАЊЕГ ДОМА ЗДРАВЉА

Нова здравствена установа у овом делу града имала би и хитну помоћ, педијатрију, лабораторију и апотеку

 

Више од два милиона динара уложено је из градског буџета за обнову амбулатне у Љубићу. Први пут после педесет и нешто година, промењени су и унутрашњи и спољни изглед установе у којој се лечи 15 хиљада људи. Осим мештана Љубића и околних крајева, здравствене услуге користе и становници Прањана, Срезојеваца и Гојне Горе, села која припадају Горњем Милановцу.

– Живим у Љубићу од 1960. године, тада амбуланта није постојала. Када је направљена, здравствене услуге је користило девет хиљада људи. Сада их је много више, а ово је прва обнова. Саграђена је две године после великих поплава 1965. Некада су овде радили и педијатар и стоматолог, у подруму су били смештени рентген и лабораторија. Недостају и остале здравствене службе, осим опште медицине, али и пет милиона динара. Постојећи објекат није могуће надоградити и тренутно је потражња за новом локацијом на којој би био изграђен Дом здравља – каже добро обавешени Лола Чвркић, мештанин Љубића.

У постојећој амбуланти обновљена су фасада, прозори, подови, добар део намештаја, водоводна и канализациона мрежа… Градска власт и одборници Чачка одавно указују на потребу за већом здравственом установом у Љубићу и наговештавају изградњу мањег Дома здравља. Како је већ рекао наш претходни саговорник, врло вероватно налазио би се на неком другом месту, али у непосредној близини Кеја, где садашња амбулатна ради више од пет деценија.

– Наставићемо и даље да побољшавамо услове за лечење суграђана. Пројекат Дома здравља у Љубићу биће сврстан у основној одлуци о буџету за 2019. Морамо да сачекамо и усвајање плана на основу кога ћемо знати у ком делу можемо да га градимо. У изради пројекта учествоваће читав тим стручњака, не само један човек. Али када буде готов, наћи ћемо средстства да читава замисао буде остварена до краја – потврђује Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка.

– Према последњим наговештајима надлежних, Дом здравља би требао да буде поред поште у Љубићу. Потребни су служба хитне помоћи, која би интервенисала и на аутопуту и Ибарској магистрали, педијатрија, лабораторија и апотека. Домови здравља су примарни, а рентгенска дијагностика је секундарни ниво здравствене заштите. Ако амбуланта остане на месту на коме је сада, објекат ће бити додатно обновљен – најављује др Александар Пајовић, директор Дома здравља Чачак.

У амбуланти у Љубићу у две смене ради десетак здравствених радника. Док је трајала обнова, пацијенти су се лечили у Медицини рада. Амбуланта у новом изгледу званично је отворена данас.

 

Оставите одговор