Aktuelno Selo

Западна Србија подиже систем противградне заштите

Нечелници четири управна округа покренули су иницијативу да се у Западној Србији формира кооринационо тело за одбрану од града. На састанку у Ужицу начелници управних округа, Слободан Јоловић, Моравичког, Бобан Перишић, Златиборског, Драгослав Милановић, Мачванског, и Горан Миливојевић, Колубарског, договорили су се да покрену иницијативу за формирање координационог тела за одбрану од града Западне Србије кје би покрило територију 29 градова и општина, а састајало се сваких три месеца на подручју једног од наведених округа.

У раду координационог тела, поред начелника, градоначелника и председника општина, учествовали би представници министарства пољопривреде, РХМЗ, сектора за ванредне ситуације али и удружења као што су малинари, воћари, повртари и други.

Циљ формирања оваквог једног заједничког тела је потреба да се уједначи систем противградне заштите на ширем подручју, укључујући и суседну Републику Српску али и округе у Србији, унапреди и аутоматизује, да се помогне државној и локалној заједници кроз заједничке ставове и иницијативе за примену постојећих и евентуалну измену законских прописа како би се отклониле све препреке око надлежности у домену подизања и одржавања противградних објеката, набавке потребног броја ракета и обезбеђења, обуке и исплате накнаде противградним стрелцима.

Ова година је од почетка противградне сезоне (15. априла) имала дејство противградних стрелаца 26 дана, што је највећи број дана у последњих неколико деценија. Захваљујући боље припремљеној противградној служби у односу на ранији период штете нису биле велике.

Ову иницијативу поздравио је и Зоран Бабић, начелник Сектора за одбрану од града РХМЗ Министарства пољопривреде, који је на састанку у Ужицу посебно истакао Моравички округ у Србији као пример добре праксе и иницијативу која је потекла 2015. године на састанку начелника Моравичког, Рашког и Златиборског округа, са тадашњим министром за ванредне ситуације, државним секретаром, градоначелницима и преседницима општина, народним посланицима, представницима РХМЗ и сектора за ванредне ситуације. Бабић је оценио да је то био почетак унапређења противградне заштите на подручју Западне Србије, као и да се сада више издваја средстава за набавку противградних ракета из републичког буџета али и од стане локланих самоуправа.

Координационо тело ће бити формирано одмах након што савети сва четири округа усвоје овај предлог а прво окупљање се очекује у трећем кварталу ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.