Društvo

Заједно у племенитом подухвату

Родитељи и васпитачи Предшколске установе Радост припремили позоришне представе за болесно дете. Другари и њихова родбина испунили салу Дома културе до последњег места. – Желимо да стварамо боље људе и одговорније друштво – поручују организатори и ”глумци”…

– Предшколска установа Радост је наша друга породица – захвалила је мајка оболелог детета на крају “Фестивала позоришних прича”…

На великој сцени чачанског Дома културе, пре десетак дана, главни актери били су родитељи и васпитачи, уједињени у племенитом подухвату. Нису желели да помогну класичним прикупљањем новца, или постављањем кутује у коју би људи убацивали добровољне прилоге, већ на креативнији и садржајнији начин. Али, сва та замисао и труд не би били изводљиви без публике, односно деце. Дошли су из свих вртића ПУ Радост. Купили су улазнице по симболичној цени, уживали у представама прилагођеним њиховом узрасту и научили најважније лекције: ”не окрећемо главе од људских проблема у нашем окружењу” и ”прихватамо различитости и желимо да свако дете и човек буду део нас, без обзира на њихово здравствено стање”.

 

– Превасходно смо хтели да помогнемо оболелом детету, да зближимо родитеље и запослене у установи у хуманитарним активностима. Све то да би деца, као и ми одрасли, научили да будемо племенитији и да прихватимо суживот са људима који имају здравствене проблеме. Директорка устнове Радост нам је отворила поље за остварење различитих активности. Намеравамо и да организујемо радионице у којима би учествовала и деца којима је потребна инклузија, односно укључивање у ширу друштвену заједницу – најављују Драган Вујовић и Ђурђија Ристановић, чланови централног Савета родитеља ПУ Радост.

”Фестивал позоришних прича” успео је да уједини ширу друштвену заједницу. Читав подухват родитеља и Предшколске установе Радост подржали су Дом културе и Градска управа. За такву активност могли су бесплатно да користе велику сцену.

Ђурђија Ристановић, Вера Јовановић и Драган Вујовић

– Комплетну сценографију, костиме, сценарио, осмислили су васпитачи, а помогли су им родитељи, што је изузетан допринос. Сви заслужују похвале и захвалност, како на уложеној енергији и времену, тако и на великој жељи да помогну када је то потребно. Овај догађај је почетак сличних хуманитарних активности. Радост је друштвено одговорна установа која никада неће остати имуна на потребе деце, било због здравствених или материјалних проблема Увек ћемо пронаћи начин да помогнемо. Наша установа постоји због најмлађих… Хуманитарне активности покренуте топлим и људским намерама, увек ће наилазити на наше одобравање и подршку – напомиње Вера Јовановић, директор ПУ Радост. Установа на чијем је она челу била је главни покретач ”Фестивала позоришних представа”. Учествовало је петоро родитеља и 16 васпитача вртића Невен, Радост два и Сунце.

Вера Јовановић најављује да ће и за неколико месеци бити приређен сличан догађај да би помогли другом болесном детету… Постати члан неке друге породице није природан пут, такво место би требало добро заслужити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.