Aktuelno Društvo

ЗБОГ МРАЗА СТРАДАЛЕ ВОЋКЕ

Веома ниске температуре током ноћи, што су негативно утицало на поједине воћке које су цветале, изјавио је директор Института за воћарство у Чачку Милан Лукић изјавио је Мултимедијалној новинској агенцији (МНА), и то  да је у нижим пределима мраз оштетио цвет кајсије на неким парцелама.

Кајсија је воћка која међу првима цвета, а самим тим је и најрањивија уколико дође до мразева у том периоду.

У околини Чачка на појединим парцелама је забележено оштећење цвета кајсије.

– Што се тиче других врста воћака, првенствено јабучастих, за сада не би требало да има неких озбиљнијих оштећења. Остаје да се види шта ће бити у наредном периоду, а подсетићу да јабука има развучен период цветања, тако да је у овом тренутку могуће оштећење централних пупољака што значи да свакако има још увек генеративног потенцијала за овогодишњи род – рекао је Лукић.

Једини поуздан начин заштите од мраза јесте антифрост систем.

– На подручју Моравичког округа мислим да нема ниједан такав засад са антифрост системом, који захтева врло велику количину воде, наравно одговарајућу инфраструктуру која би обезбедила континуирано снадбевање засада водом током читавог периода ниских температура – каже Лукић.

Додаје да се људи довијају на различите начине, не само код нас већ и у другим земљама.

– Људи пале сламе, стрњике, нешто што може бар донекле спречити односно смањти штету од позног мраза – истакао је он и додао да у наредних десетак дана, у зависности од температура, је реално очекивати да све врсте воћака буду у фази цветања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.