Aktuelno Društvo

ЗЕЛЕНИЈЕ У ПРЕЉИНИ И ЈЕЗДИНИ

ПРОЈЕКАТ „НАША ШУМА, НАША БРИГА“

Први, пролећни део пројекта „Наша шума, наша брига“ ближи се крају. Протекле седмице озелењене су површине у Прељини и Јездини.

У акцији у среду, 3. априла, у насељу Мала колонија у Јездини, поред спомен обележја Ратку Митровићу, засађено је 40 нових стабала, а акцијаши су били ученици Медицинске, Економске и Школе за основно и средње образовање „1. новембар“.

Невена Ковачевић, пејзажни архитекта у ЈКП „Градско зеленило“,  навела је да су за простор у Јездини, који ће ускоро бити велико игралиште, предвиђена стабла смрче, граба и каталпе.

Посебно активни и радосни били су ученици ШОСО „1. новембар“. Љиљана Марић, психолог у овој школи и члан Еколошке секције, каже да су овакве активности посебно значајне за ученике, јер, осим боравка у природи, што доприноси њиховом сензорно-моторном развоју, имају могућност да се интегришу у ширу друштвену заједницу.

– То је један од начина да заједно са децом из остале популације раде нешто корисно, да им буде лепо и да уживају, а истовремено да богате своје искуство и побољшају психо-физичко стање – рекла је Марић и похвалила пројекте локалне самоуправе, који су значајни и веома корисни за ученике ШОСО.

– Дошли смо да садимо дрвеће са својим професорима и другим пријатељима, да будемо срећни и озбиљни, о чему нас и уче у школи – речи су Филипа Обућине, које је потвдио и његов школски друг Милован Стојановић.

Александра Тодоровић и Сузана Пејчиновић из Медицинске школе су се први пут опробале у овом послу и кажу да им се идеја, која се промовише кроз пројекат, много допала.

– У Медицинској школи доста говоримо о значају природе. Да сваки човек посади по једно дрво у свом дворишту, било би то лепо и корисно за цео свет – поручила је Сузана.

У улози горана у Прељини су били основци школе у овом месту, који су засадили 30 стабала лишћара и четинара. У оквиру пројекта „Наша шума, наша брига“ планирано је да се на територији Чачка посади хиљаду стабала разног дрвећа. Реализација је започела на Љубић кеју у марту, за сутра је планирана акција пошумљавања у Слатини, а 15. априла у Парменцу ће бити засађено 70 топола.

В. Т.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.