Obrazovanje

ЗЛАТОМ СИЈАЈУ – ПЕТИЦЕ КАО И МЕДАЉЕ

ПРЕДСТАВЉАМО НАЈУСПЕШНИЈЕ ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ ЧАЧКА

ЈАНА ПАВЛОВИЋ – ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “ПРЕЉИНА”

За Јану Павловић кажу да је свестрана девојчица, радозналог духа. Она сама истиче да воли да се такмичи, а тако је схватила и своје досадашње школовање. Зато су све саме петице у ђачкој књижици и титула најуспешније само једна од потврда ових речи. Јер, стан породице Павловић, која живи у Прељини, одавно је постао мали за све Јанине медаље са бројних државних, европских и светских првенстава у каратеу. Чини се да је петица и медаља исто на два таса, подједнако важна за ову насмејану девојчицу. Сан да буде најбоља и у школи је остварен и сада је то додатни мотив за даље.

– Хтела сам да докажем да нисам успешна само у спорту и то сам успела. Било је и других оцена, јер свака оцена је за ђака. Мислим да сам у школи у Прељини стекла добро образовање, а радо ћу се сећати свих који су томе допринели, учитеља Драгана Пешића и свих осталих наставника – та

Породица Павловић

ко Јана започиње своју причу о школи. Ипак, жели да помене и свог тренера Милоша Сенића, али као најзаслужије за све што је постигла издваја своју породицу.

Настарија је кћерка Милорада и Тамаре. Има годину дана млађу сестру Сару, такође одличну ученицу, као и најмлађи Павловићи – близанци Нина и Стефан, који су управо завршили први разред. Ради се о спортској породици, тако да ова деца знају да су сарадња и тимски рад веома важни у животу. Све девојчице су каратисткиње, Стефан је одабрао фудбал, као отац Милорад, који је тренирао и карате и бокс. Док разговарамо са Јаном у дворишту испред зграде, препуном цвећа и мира, поред Јане је цела породица. Свако понешто додаје, јер Јана (можда) не може “баш свега да се сети”.

Са бројних такмичења у каратеу донела је ни сама не зна колико тачно медаља (више од сто), али као посебно важне издваја оне које је у протекле четири године освојила на два европска и два светска првенства. Тренира у Карате клубу “Чачак” од пре седам година, а од петог разреда иде на европска и светска такмичења. Носилац је појаса “браон три”, двоструки је светски шампион, прво пре четири године у Италији, а онда годину дана касније у Београду…

Са првог такмичења, када је била пети разред Јана је донела три медаље – сребро и две бронзе; у шестом разреду је први пут освојила злато, после кога су следиле углавном ове најблиставије.

– У седмом разреду била сам на Европском првенству у Пољској.  За одлазак на ово такмичење много је помогао градоначелник Милун Тодоровић. Тада сам освојила све три медаље. У осмом разреду на Светском такмичењу у Клужу у Румунији освојила сам два прва, два друга, два трећа места – покушава Јана да издвоји бар неке од њој најзначајнијих победа.

Спрема се за Европско првенство, које се крајем године одржава у Словенији… Сва ова путовања и такмичења су за породицу велики издатак, због чега је свака помоћ добродошла…

Јана се за сада определила за Гимназију, друштвено-језички смер. Од нове школе очекује да јој да добру основу за даље школовање. Направила је неке планове за будућност, али каже да ће то за сада остати тајна.

В. Тртовић

Цео текст прочитајте у новом броју „Чачанског гласа“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.