Društvo Nova tehnilogija asistent za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom

ЗНАЊЕ НА ДАР

НОВА ТЕХНОЛОГИЈА – АСИСТЕНТ ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ (13)

Млада Лозничанка Марта Аврамовић осмислила помагало за слепе и слабовиде

Многи млади у Србији у оквиру својих школа и факултета, сами или заједно са својим професорима или вршњацима, раде на развијању решења у погледу асистивних технологија. Чак иако су „мали кораци“, могу бити од велике помоћи, јер особама са инвалидитетом омогућавају да савладају тешкоће и бројне препреке. Међутим, у јавности се о овим иновацијама веома мало зна, пошто се не препознаје, не само хумана, већ и општа корист коју млади проналазачи својим изумима дарују друштву.

Једна од њих је и двадесетогодишња Марта Аврамовић из Лознице, студент друге године Електротехничког факултета у Београду, на смеру софтверско инжењерство. Пре неколико година, још као средњошколка, осмислила је уређај који слепим и слабовидим знатно олакшава безбедније кретање и сналажење у простору. За тај апарат, који је направила за једно такмичење, а који ради на принципу ултразвука, освојила је бројне награде и са њим је изазвала велику пажњу јавности на многим семинарима. О каквом решењу је реч говори и то да слепим и слабовидим може користити попут пса водича и као нека врста имагинарног штапа!

– Апарат је попут слепог миша. Као што се зна, они шаљу сигнале, који им се враћају, када “ударе” у неку препреку. Тако они мере растојање од те препреке. На исти начин ради мој уређај. Он производи звукове, различите ако је препрека на метар, на пола метра и на 30 центиметара. То слепим и слабовидим омогућава много већу мобилност – описује Марта свој изум и додатно сликовито објашњава да се може поредити са аутомобилским паркинг сензором, “монтираним” на руку. Само му је нашла другу сврху и примену, јер јој је основна идеја да овај уређај буде што кориснији и јефтинији за оне којима је потребан.

– Нажалост, у целој Србији, па и у мојој Лозници, веома мало се води рачуна о особама са инвалидитетом. Као да не желимо да се суочимо са реалношћу. Прва инспирација био је мој школски друг који је глув, али сам схватила да се ради о веома захтевном пројекту. А онда сам прочитала путописе слепе француске новинарке Софи Масје… Својим пројектом, који има паролу “Затворите очи, нисмо у тами!”, покушала сам да скренем пажњу јавности на све оне који имају тешкоћа у кретању – каже Марта.

Она наглашава да се ради о идејном решењу, које тек треба да се развије. Због обавеза, пре свега на факултету, али и нових идеја које реализује, за сада није додатно радила на уређају.

– Апарат смо максимално тестирали у Лозници, невероватно је јефтине израде, а има велику примену. Било би ми веома драго, када би неко наставио да се бави уређајем, да унапреди програм и надогради са можда бољим компонентама, јер је најважније да олакша живот слепим и слабовидим особама – наглашава наша саговорница. Свој уређај, нажалост, није патентирала, јер, како каже, то је у Србији још један веома сложен поступак, који због административних и других процедура, кошта много, и времена и новца.

Животни и професионални пут ове хумане и паметне девојке никога не чуди. Наиме, “тајне” науке биле су јој доступне од детињства, пошто су њени родитељи дипломирани електроинжењери. Зато она воли “пловидбу технолошким водама” и планира да се и у будућности бави научним истраживањима, а нада се да ће то моћи у Србији. Сматра и сигурна је да у нашој земљи има још младих великих потенцијала, са добрим и хуманим идејама, али да их држава и друштво морају подржати и помоћи на све начине.

В. Тртовић

НАГРАДЕ…

Прошле године на конкурсу “Стазама Николе Тесле”, који је, поводом јубилеја 150 година, расписао Савез инжењера и техничара Србије, рад Марте Аврамовић је освојио прво место. На Нишкој конференцији студентских пројеката 2017. изум је освојио прву награду за најбољу практичну реализацију. Као особа која стимулише напредак младих, добитник је и признања “Млади херој Србије”, које додељује НИС и Exit фондације. Марта је посебно поносна што је на Сајму технике 2016. са проналаском представљала своју Техничку школу…

НОВЕ ИДЕЈЕ

Посматрајући свакодневно проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом, посебно у градском превозу у Београду, Марта је дошла на још једну идеју – да направи апликацију за аутоматске рампе.

– Често видим како је возачима градског превоза једноставно “тешко” да отворе рампу, како би ови људи у колицима могли да уђу у аутобус. То је скоро несхватљиво, али, нажалост, такви су многи. Не схватају проблеме других, док њих лично не дотакне – са пуно емоција каже млада Лозничанка и истиче да реализација и овог решења не би коштала много.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.