Kultura

ИЗЛОЖБА КУНЕСКИХ УМЕТНИКА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

У Галерији Народног музеја у среду, 8. маја, отворена је изложба девет уметника из Народне Републике Кине, који су изложена дела створили током резиденцијалног боравка у Чачку прошле године. Сарадња је остварена на иницијативу Амбасаде НР Кине и по препоруци Министарства културе и информисања Србије, које је као домаћина кинеским уметницима предложило Центар за визуелна истраживања „Круг“ у Чачку, којим руководи сликар Божидар Плазинић.

Резиденцијална радионица одржана је од 9. до 17. септембра прошле године. Реализовано је 46 радова традиционалном кинеском техником, тушевима на специјалном кинеском папиру. Кинески уметници су јако вешти цртачи, истакао је Плазинић. У Галерији Музеја изложено је 40 слика, а шест их је остало као поклон нашим институцијама културе. Намера ове културне иницијативе била је да покаже како се успешно могу прожимати две културе а кинески уметници су, што и ова изложба потврђује, у томе успели.

Уметници из Ла Шанга са југа Кине: Ју Лонг, Ли Каиненг, Јанг Хун, Лиу Хуи, Јуан Ји, Зенг Јие, Ли Менг, Лиу Донг, Донг Минг током боравка у Чачку, посетили су Овчарско-кабларске манастире, манастир Милешеву, етно село Сирогојно, Гучу и крајпуташе, присуствовали отварању Октобарског салона у Београду, тако да су били у прилици да се упознају и са савременом и са савременом културом нашег народа, наводи Плазинић.

Изложбу је отворила Цуи Јинглан, саветница културног одсека у Амбасади НР Кине у Београду у пратњи Гао Сјухе, трећег секретара Амбасаде. Саветница је одушевљена природом и гостопримством у Србији и Чачку, рекла је да јој је „јако драго што постоји добра и чврста сарадња између наше две земље“ и што се на изложеним сликама налазе традиционални европски мотиви урађени у традиционалној кинеској техници.

Отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Милун Тодоровић, његова заменица Милица Дачић и помоћник Владан Милић. У име установе домаћина госте из Кине поздравила је директорка Музеја Делфина Рајић.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.