Selo

И У СТАНЧИЋИМА “РЗАВСКА” ВОДА

РЕШЕН ПЕТОГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ

У Месној заједници Станчићи, после неколико година чекања, решен је проблем водоснабдевања. Инвестицијом, која је финансирана из градске касе (око 500.000 динара), сада су водоводне цеви свих корисника са једног мерног места прикључене на магистрални цевовод “рзавског” система, који иде од Чачка ка Мојсињу. Мештани, за сада, воду могу да користе као техничку, а за неколико месеци и као пијаћу, када се заврши испитивање квалитета постојеће мреже.

Владан Милић,  помоћник градоначелника Чачка, рекао је да је од градског руководства потекла идеја да се на постојећи систем прикључе и Станчићи.

– Летос, на збору мештана, обећали смо да ће Град решити њихов проблем и то сада чинимо. Мештани Станчића су добили рзавску воду, сада техничку, али за неколико месеци испитивања, то ће бити вода за пиће. Сада ће ту воду користити бесплатно, јер ће “Водовод” пребацити коришћење на месну заједницу, до периода када испитивање буде завршено, када ће корисници почети да плаћају воду по потрошњи – рекао је Милић, напомињући да ће испитивање мреже највероватније бити завршено у наредна три месеца. Он је додао да су прикључења у Доњој Трепчи, због временских услова, тренутно обустављена, али ће се наставити, чим то буде могуће. Иначе, у Доњој Трепчи је прикључено око 30 одсто корисника, а до пролећа се очекује да овај посао буде окончан.

Његов колега Милан Бојовић, апеловао је на мештане Станчића да пријаве евентуално цурење воде надлежнима у ЈКП “Водовод”, које ће, одлуком Градског већа, од сада управљати тим системом.

– Уграђен је и ублаживач притиска, јер се ради о мрежи која је давно изграђена, тако да се не зна у каквом је стању. Зато ћемо, у сарадњи са “Водоводом”, посетити сва домаћинства, прегледати шахте и на основу тога, у наредном периоду, радиће се и реконструкција. Радови на изградњи водосистема су често невидљиви, јер је углавном реч о подземним инфраструктурним водовима. Али, су “веома видљиви” грађанима који добију квалитетну воду за пиће, као што је то сада случај у Станчићима. До краја године воду ће добити и становници Трнаве – рекао је Бојовић, уз констатацију да је око хиљаду нових корисника од ове године на контролисаним системима водоснабдевања, преко јавних предузећа чачанског “Водовода” и “Моравац” из Мрчајеваца.

Војо Петровић из МЗ Станчићи изјавио је да мештани већ пет година имају проблеме са водом, тачније од 14. маја 2014. када је у поплави уништен постојећи водостистем који води из села Јежевица. Од тада мештани су се сналазили на разне начине: воду за пиће у летњем периоду добијали су из цистерни “Водовода”, али углавном су је куповали… Сада, превезивањем мреже на Регионални систем “Рзав” око 96 кућа добиће воду.

В. Т.

 

 

Оставите одговор