Aktuelno Grad

КАД ПРИВРЕДА ПЕВА…

ПОСЛОВНИ ЉУДИ ЧАЧКА ОСНОВАЛИ ХОР

У трци са “тешким временима”, свесни да није баш лако пронаћи период када није било тако на овим просторима, где увек бар једна коцкица фали у мозаику “неподношљиве лакоће постојања”, пословни људи Чачка су решили да заједно певају. Наравно, и пре су многи од њих волели да запевају у друштву, у кафани, али углавном као “солисти”! Пре годину дана основали су “Хорум”, који сада окупља тридесетак привредника из Чачка и околине и, колико је познато, за сада су у Србији први “пословни” хор. Мада су пре тога имали два наступа, многи су их први пут чули на овогодишњој Богојављенској академији у Дому културе.  Озбиљност у пословању пренели су и у ову своју нову активност.

01Мада за сада немају амбиције за велике наступе, на пробе у просторијима КУД “Абрашевић” долазе готово без изузетка два пута недељно, често и директно са пословног пута… У хору су, пре свега, због лепе песме, позитивне енергије и дружења. Исти приступ има и њихов хоровођа Славољуб Николић Циго, који је, ипак, за разлику од њих, читав живот професионално везан за музику.

“Хорум” има много сличности са норвешком групом ” Svartlamon Hardkor”, која је прошле године била гост на Фестивалу светске музике у Горњем Милановцу, а која је Чачанима била нека врста узора. Слични су по ентузијазму, разноликости занимања и песама, као и то што је многима омиљена музика рокенрол, који намеравају такође да уврсте у свој репертоар. И као што каже Адам Зимоњић, један од основача “Хорума, за настанак хора одлучујућа је била жеља привредника да у ово тешко време у стварност унесу нешто у шта верују, а што им може поправити расположење, унапредити пословање, али и што може да оплемени средину у којој живе и раде.

 

ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЈА “РАСТЕРУЈЕ МАГЛУ”

– Пошто смо 02у претходним годинама више пута покушавали да утичемо на друштвена збивања у нашем граду и да унапредимо привредни амбијент, увидели смо да наилазимо на неразумевања… И тако смо одлучили да се окупимо и да хорском песмом „растерамо маглу“ са овим простора. А верујемо да ћемо то и успети. Свесни смо чињенице да смо јединствени у Србији, што не треба да чуди, јер је из ове средине “емитовано” много позитивне енергије која је запљуснула регион – каже Зимоњић, који је у пословним водама скоро четврт века, и наглашава велику продршу осталих чланова Форума привредника.

Хор је почео са 12 привредника-певача, који су до тада, пре свега, пословно сарађивали, а данас је овај број троструко већи. Осим пословних људи, хору су се прикључили и заљубљеници у песму и из неких других ”бранши”. И по годинама и по професијама чланова, хор је веома разнолик. За годину дана имали су три наступа – премијера је била у Шилопају подно Рудника, затим у Чачку поводом прославе “Абрашевића” и на Богојављенској академији. За сада главни део репертоара чине староградске и српске народне песме, али без амбиције да буду конкуренција професионалним друштвима, јер желе да певају пре свега за своју душу.

– Ми смо љубитељи песме, прави аматери, али приступили смо и овој организацији веома професионално и одговорно. Певамо да нам буде лепо… А кад баш научимо да певамо, чека нас шири репертоар, пре свега лепе песме од Словеније до Македоније, као и поп и рок. Имамо позива са разних страна, али нигде не журимо – најављује кроз шалу Зимоњић.

ДУХ ЗАЈЕДНИШТВА

И други чланови деле уживање у песми, која их опушта после целодневне јурњаве. Бобан Спасовић, власник фирме “Цини”, такође један од оснивача “Хорума”, воли да пева, како каже, целог свог живота, за друштво у кафани, на радном месту.

– Мислим да је хорско певање једна фина интелектуална активност, која је у овим временима потиснута у други план… Не рачунамо ми на неке озбиљне уметничке домете. Сви волимо и веселимо се да дођемо на пробе, јер дух заједништва је веома важан – каже Спасовић.

Горан Предић има солидно хорско искуство, јер је, за време студија у Београду, певао у разним хоровима, а највише у “Шпанцу”, а једно време и у Градском хору у Чачку. Зато је са одушевљењем прихватио позив Форума привредника.

– Био сам почаствован и обрадован. Са великим ентузијазмом сам дошао да певам. А највише сам одушевљен 03пријатељском и пријатном атмосфером, колективним духом који се негује у хору – објашњава Горан.

И Милица Илић, дипломирани економиста, један од женских гласова, певала је у хору још од гимназијских дана. Међутим, дуго година није већ у тим водама, па је нови хор дочекала са великом радошћу. Будући да припада рок генерацији, каже да једва чека да запевају њене омиљене песме.

Нада Недић, пензионисана шефица рачуноводства из ОШ “Танаско Рајић”, у хору је од пре непуна два месеца. Али има 15 година певачког “стажа” у Градском хору и у “Абрашевићу”.

– Певање ми је много недостајало и зато сам се обрадовала када сам сазнала да хор води Славољуб Николић, јер то доприноси квалитету. Знамо овде да се нашалимо, али и да озбиљно радимо. Међусобно поштовање које негујемо доприноси да нам сваки тренутак буде леп – каже Нада.

Једини услов за хор, наглашавају у “Хоруму”, је да се воли музика и да се има мало слуха, који маестро Николић проверава на аудицијама. Позив је отворен за све заинтересоване, јер планирано је да до краја године “Хорум” има бар 50 чланова, како би успешно “пословао”.

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.