Aktuelno Kultura

„КАРУСЕЛ“ – ДЕСЕТ ОД ДЕСЕТ, МУЗИКА И УМЕТНОСТ У КРУПНОМ КАДРУ

ЈУБИЛАРНИ ДЕСЕТИ “КАРУСЕЛ” ВРТИ СЕ ОПЕТ ОД СУТРА

 

Душан Даријевић, Александар Алемпијевић, Милица Дачић, Милан Бојовић и Александар ДачићФестивал амбијенталне и етно музике, чачански “Карусел” је прошао трновит пут од 2009, када се као идеја родио за “Летње дане културе”. Од тада се сан развијао и у њему сви заједно – аутори, организатори, бројни музичари, верна публика… дочекали су јубиларну прву деценију. Податак за респект је више од 120 веома квалитетних, разноврсних, али пре свега уметничких састава и самосталних извођача из нашег града, окружења, али и из других земаља. О томе, о овогодишњем програму, као и о даљим плановима било је речи на конференцију за новинаре, која је одржана јуче, 12. јула, у Уметничкој галерији “Надежда Петровић”, чије је двориште од самих почетака “дом” и ове манифестације.

Управо због тога Душан Даријевић, извршни продуцент и аутор пројекта “Карусел”, за велику и несебичну подршку захвалио је колективу ове установе, посебно Милици Петронијевић, која је дуго година била директор, али и садашњем руководству, као и свим другим чачанским институцијама културе.

Александар Дачић, в.д. директора УГ, рекао је да је “Карусел” пример како “једна добра идеја може да прерасте у сјајан пројекат”…

Наравно, организатори су навели и велику захвалност градском руководству, које је у “Каруселу” препознало манифестацију од посебног значаја за Чачак, а то су својим присуством и речима показали заменица градоначелника Милица Дачић и помоћник градоначелника Милан Бојовић.

Заменица Дачић обећала је да ће Град Чачак и руководство увек стајати иза оваквих лепих пројеката и навела да је са 1,273 милиона динара подржана организација јубиларног Фестивала. Похвале је изрекао и помоћник Бојовић, који је, иначе, најављен као дугогодишњи “пријатељ Фестивала”.

Сам Даријевић сматра да се много тога променило за протеклу деценију и да Фестивал постоји и развија се захваљујући помоћи бројних пријатеља.

– У будућности, због техничких могућности, Фестивалу ће бити потребни нови простори. Волели бисмо да неке делове програма одржавамо у истом простору, дворишту УГ, које је постао наш симбол и важан део. Желимо да овај Фестивал никада не буде комерцијалан, као већина других, и да, као и до сада, у првом плану не буде забава, већ музика и уметност – поручио је Даријевић.

КОНЦЕРТ ЗАХВАЛНОСТИ

“Карусел” и ове године има више токова у 14 програмских вечери од 16. јула до 7. августа. Новина у предфестивалском програму је документарно-музички филм о Фестивалу, чија је премијера у великој сали Дома културе сутра, од 20 часова. За велики рођендански концерт, који се одржава 23. јула. по први пут концерт “Карусела” планиран је за двориште Народног музеја.

– Ово је концерт захвалности јер ће на њему наступити извођачи који су обележили Фестивал – “Ethno jazz orchestra”, чији су чланови расли уз манифестацију и обележили протеклих десет година и Краљ Чачка, који је наступио на првом “Каруселу” и чија је каријера ишла од тада узлазним током. Исте вечери наступа “Kuhn fu”, реномирани састав из Холандије, са респектабилном међународном каријером – неке су од Даријевићевих најава богатог програма.

Поред концерних вечери, које се у наредних пет седмица традиционално одржавају понедељком увече, а на коме ће натупити 14 извођача, заинтересовани могу 1. августа погледати изложбу фотографија Александра Алемпијевића, посвећену “Каруселу”, а предвиђене су и две музичке радионице у дворишту Народног музеја.

Фестивал “Карусел” организује Асоцијација за уметност и културу “Карусел”, уз партнерство са Туристичком организацијом Чачак. Покровитељ је Град Чачак. Сви програм су бесплатни, а у случају кише концерти ће се одржати у Дому културе, исте вечери од 20 часова.

ФИЛМ О ПРВИХ ДЕСЕТ…

Аутори филма – Милета Савић и Ђорђе Илић

Редитељ и сниматељ филма “Десет од десет” је Ђорђе Илић, монтажер и асистент редитеља Милета Савић, сценариста је сам Даријевић. После премијере филма, који по речима Даријевића представља мултимедијалну продукцију, Краљ Чачка одржаће мини концерт. Снимање филма почело је половином априла, а у њему учествује 20 оних који су стални организатори, сарадници фестивала, али и они којима је Фестивал и намењен – публика.

– Филм не прати хронолошки свих десет година, већ је подељен у десет слика, од којих је свака важна за судбину фестивала… Посвећен је свим људима који су срцем уз нас, свих ових година, а нису обухваћени филмом – рекао је Даријевић.

Филм ће, после премијере, имати своја друга изадања. На ТВ “Галаксија 32” биће приказан у недељу, 15. јула, од 20 часова, а следе и бројне репризе. Такође, филм ће учествовати на Међународном фестивалу музичког и документарног филма у Зеници.

В. Тртовић

(Цео текст у новом броју “Чачанског гласа)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.