Aktuelno

Колико људи је у јануару умрло у Чачку?

Према подацима републичког Завода за статистику у јануару 2014. у Чачку је умрло је 139 људи, а у исту месецу, годину дана касније, њих 159. Још увек нису објављени тачни подаци за прошлу годину. Према речима др Александра Радојевића, председника Групе грађана „За напреднији Чачак“, у јанурау 2017. кроз болничку капелу прошло је више од 220 умрлих.

DSCN4287

– Колико је заиста људи преминуло у нашем граду, питам руководство Опште болнице и Дома здравља. Они су дужни да објаве те податке који су од јавног значаја. Колико је људи умрло у болници и на терену, односно у чачанским селима? Евидентно је да је смртност повећана. Просек умрлих последњих година је отприлике 1.500 људи, плус, минус 100. Ово нису најпрецизнији подаци и требало би их проверити – напомиње др Радојевић.

Лекари и сестре раде под притиском

– Руководство Болнице је неколико пута покушало да ми пребаци да сам за број умрлих у Чачку оптужио своје колеге. Трећи пут то демантујем.

DSCN4292

И даље трвдим да у чачанском здравству недостају лекари, медицинске сестре и техничари. Здравствени радници су изложени великом притиску и пресији и у сталном су страху да против њих не буду поднете пријаве. Руководство Болнице често посеже за пријавама против запослених. Разлози су углавном банални, да ли због закашњења на посао или невођења документације. Наши руководиоци више воде рачуна о формалности, него о суштини. Медицинске сестре велики део времена проведу попуњавајући разну документацију, морају да евидентирају сваку таблетицу или шприц, а у случају да погреше произвођача, читав посао поново раде. Тако оне, уместо да се посвете пацијентима, попуњавају документацију која, сматрам, није толико битна – наводи Радојевић. Он тврди и да осим здравствених радника, недостају лекови, шприцеви, браунили (иглице за инфузију)…

“ Колеге које виде са мном у друштву, руководство оптужи за шуровање са непријетељем чачанског здравства“, рекао је Радојевић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.