Aktuelno Društvo

КЊИГА КОЈА СЕ ЧИТА, ЧУВА И  ПОКЛАЊА

“ПТИЦЕ ЧАЧКА И ОКОЛИНЕ” ДРУШТВА “СОВЕ НА ОПРЕЗУ”

Недавно објављена друга свеска “Птице Чачка и околине”, баш као и прва која се појавила тачно годину дана раније, приближава широј публици тако разнолик и занимљив птичији свет. Богатство какво је тешко описати, јер свака птица је на посебан начин занимљива, лепа, значајна за природу, а самим тим и човека. О свему томе може се читати из ових едиција Друштва љубитеља птица и природе “Сове на опрезу”, а захваљујући квалитетној опреми и фотографијама и гледати. Уз оне које су раније обрађене (сто), са исто толико нових, аутори су обухватили готово све врсте птица у нашој околини (евидентирано је укупно 230 врста). А Чачак је једини град у Србији, коју има овакву публикацију!

Књигу потписује иста група аутора, као и прву – Зоран Рајичић, Драгиша Петровић, Горан Николић и Жељко Енгелман из Друштва “Сове на опрезу”, сви велики заљубљеници у птице. Иако и сада истичу да им није била намера да приреде стручно штиво, и

Фигура лабуда из гвозденог доба (750/700 г. п.н.е.) са археолошког локалитета у Мојсињу (Народни музеј Чачак)

нова књига сигурно ће имати за читаоце и оне који се баве истраживањем, али и школарце свих узраста, њихове  наставнике и професоре, фотографе аматере… Краће речено, све оне којима природа нешто значи.

– Ово није кључ за распознавање птица, али је добро штиво за оне који желе да се упознају са овим светом. Поготово што садржи и много података енциклопедијског типа, изнетих на један популаран начин, а који се не могу срести у стручној, орнитолошкој литератури. За свакога има понешто – сумира Зоран Рајичић…

Свака птица је пажљиво обрађена и садржи основне одлике, станишта, исхрану, размножавање, гнездилишни и селидбени статус и заштиту. И док су у првој свесци углавном обрађене станарице и гнездарице, које увек или током већег дела године можемо видети, друга више обухвата птице које зимују или “сврате” да се одморе у нашим пределима на свом дугом селидбеном путовању… Новина је рубрика “Тајне мудрих сова”, у којој су занимљивости о неким врстама птица.  Попут оне о воденом бику (познатијем као букавац, а који народ зове и небоглед), да се вешто камуфлира у трсци, па ју је тешко видети, иако се у време парења мужјак може чути на удаљености од два километра! Међу љубитељима птица постоји изрека да се деле на оне који су видели букавца и оне који то нису. Или за ждралове који без одмора могу да прелате око 2.000 километара!

Водени бик,фото: Даворка Китонић

– Готово све птице су угрожене и имају статус строго заштићених врста. У новој књизи уврстили смо и неке станарице, али многе од њих имају веома малу популацију у нашем крају, па се заиста ретко могу видети – каже Рајичић и најављује ускоро промоцију књиге.

И ова свеска изашла је у малом тиражу, 250 примерака, али у висококвалитетној штампи, захваљујући Дизајн студију “Тригон” и штампарији “Инпринт”. Велику захвалност аутори упућују и Граду Чачку, који је новчано помогао да се књига објави, али су средства била ограничена, због чега и није било могуће да буде већи тираж. Сви који су допринели да књига буде штампана, углавном су радили и овог пута без ауторског хонорара.

Друга свеска “Птице Чачка и околине” садржи 288 фотографија од 14 аутора, углавном из земаља са наших простора. Јер, како се то наводи у предговору, љубав према птицама и природи је универзално људско добро и не познаје никакве границе. Као и саме птице!

В. Тртовић

ХЛЕБ УБИЈА ПТИЦЕ!

Хлеб у себи садржи угљене хидрате, а систем за варење код птица нема ензиме који могу да их разграде. Осим тога, у хлебу има квасца и соли. Све то доводи до обољевања и угинућа птица… Зими птице треба хранити семенкама сунцокрета, пшеницом, просом, мрвљеним кукурузом…

Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.