Obrazovanje

МИЛИОН ДИНАРА ЗА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

МИЛИОН ДИНАРА ЗА ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ

Развојна агенција Србије доделила награде најбољим пројектним идејама

 

БЕОГРАД – 3. јула, 2017. године – Факултет техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу, са пројектом „Пчеларство за сваког“, добитник је прве награде конкурса Развојне агенције Србије (РАС) „Најбоља пројектна идеја за регионални развој“ у вредности од милион динара.

Награду је на свечаној додели у Српској академији наука и уметности (САНУ) уручила министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, која је том приликом честитала свим добитницима и најавила да ће то министарство покушати да нађе начина да се награде и други учесници конкурса, из различитих фондова.

Конкурс за избор најбољих пројектних идеја РАС је расписао крајем децембра прошле године, пријавило се укупно 69 тимова из целе Србије, а данас је награђено седам најбољих радова. Укупан наградни фонд конкурса износи четири милиона динара.

Друго место и награда у вредности од 800.000 динара, према оцени стручне комисије припала је Економском факултету Универзитета у Нишу за идеју „Прозводња и пласман лековитог биља у функцији развоја пограничних подручја са фокусом на територије општина Димитровград, Босилеград и Трговиште“, а награду је уручио председник САНУ Владимир Костић.

Трећу награду и 600.000 добила је Високо техничка машинска школа струковних студија Трстеник са идејом „Изградња фабрике за прераду воћа у циљу повећања директног и индиректног запошљавања“.

„Активности РАС усмерене су између осталог, ка подизању имиџа наше земље у иностранству и привлачење инвестиција, а то није могуће остварити без представљања специфичности свих наших региона и једнаког пружања шанси за привредни и економски развој. Зато смо овим Конкурсом желели да дамо једнаку шансу свим високошколским установама широм Србије, пре свега младима, пуним ентузијазма и знања, да нам се придруже у настојањима да Србију представимо у што бојем светлу и покажемо могућности развоја и из њиховог угла“, изјавила је извршна директорка РАС Тамара Јуренић приликом отварања скупа.

Са по 400.000 динара у посебним категоријама, награђени су: За најбоље брендинг решење:  Технички факултет у Бору Универзитета у Београду “Развој екотуризма у Националном парку Ђердап у функцији одрживог регионалног развоја“; Решење за најбољи утицај на животну средину: Високо пословно техничка школа струковних студија у Ужицу “Искоришћење депонијског гаса за производњу електричне енергије у Регионалном центру за управљање отпадом Дубоко”; Решење за најбољи допринос новом запошљавању: Економски факултет Универзитета у Београду “Фабрика заната”; Решење за најбољи утицај на развој заједнице: Факултет политичких наука Универзитета у Београду “Образовање партнерске платформе паметне акције за спровођење циљева одрживог развоја региона (ОПППА!СЦОРР).

Чланови стручне комисије који су донели одлуку о најбољим радовима били су: Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, министар привреде Србије Горан Кнежевић, извршна директорка РАС Тамара Јуренић, а председник комисије био је председник САНУ Владимир Костић. Међу члановима стручног жирија су и секретар Одељења друштвених наука САНУ проф. др Часлав Оцић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић, предавач на Факултету за медије и комуникацију Бојан Јоксимовић, директор Сектора за планирање и развој РАС Ана Жегарац и директор Сектора за регионални развој РАС Слободан Петровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.