Kultura

Монографија као круна рада Воја Пештерца

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је у оквиру свог богатог програма за октобар, традиционални месец књиге и писане речи, представила најновије издање – капиталну монографију „Фотографије” аутора Војислава Воја Пештерца, којом је још једном потврдила високе критеријуме своје издавачке делатности. Промоција је одржана у четвртак, 4. октобра, у Малој сали Дома културе у Чачку.

Публици се најпре обратила уредница књиге мр Јелена Матић, члан УЛУПУДС-а у статусу самосталног уметника, стручњак за историју и теорију фотографије. У свом осврту на богат фотографски опус Воја Пештерца, ближе је објаснила критеријуме своје строге селекције Пештерчевих радова за ову књигу. Такође је и аутор уводног текста „О фотографском опусу Војислава Воја Пештерца” и предговора другом делу књиге „Рефлексије”  чиме је зналачки уобличила ово репрезентативно издање.

Потом је професор емеритус Бранимир Бане Карановић, консултант на књизи и аутор текстова „Мали формати Воја Пештерца”, „Фотографије Воја Пештерца”, „Војо Пештерац – Живот” и „Поетика рефлексије Воја Пештерца”, говорио о Пештерчевој плодној вишедеценијској посвећености фотографској уметности и његовим бројним изложбеним активностима у земљи и иностранству које су му донеле највиша домаћа и међународна признања.

У емотивној беседи Војо Пештерац осврнуо се на своју дугогодишњу љубав према фотографији, износећи лично виђење објављивања оваквих издања, неопходних у животу сваког ствараоца који на тај начин наставља да живи дуже од свог земаљског трајања. Без оваквих издања, ма колико нечије дело било значајно, оно брзо пада у заборав, јер је реткост да потомци чувају драгоцене архиве својих предака, те оне бесповратно нестају. Изразио је и посебну захвалност пријатељима фотографима који су специјално поводом ове промоције дошли из Београда, Крагујевца, Јагодине, Параћина…

Модератор вечери мр Маријана Матовић присутне је упознала са кратким историјатом и особеностима фотографије као уметничког медија, а у завршници вечери саопштила је и ексклузивна вест о најновијим наградама које је Војо Пештерац добио на две највеће бијеналне изложбе у региону које ће бити приређене у новембру ‒ Бронзана награда Фото-савеза Македоније на манифестацији „Фото медија Скопље” и Сребрна FIAP награда на Загреб салону у Музеју Мимара.

  На крају програма мр Маријана Матовић је додала: „Мада постоји готово два века, фотографија је још увек једнако узбудљива и занимљива. И не верујте да је стваралаштво небески дар неколицине ‒ оно се учи и стално развија, као што се учи и језик. Надамо се да ће вас ова монографија која од вечерас живи свој живот додатно инспирисати и дати замах вашој креативности да у ту малу кутију ухватите читав свет.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.