Aktuelno Kultura

“Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”

11150618_631935833603763_7458476649248505399_nУ оквиру националне манифестације “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” која ће бити одржана од 11. до 20. маја 2017. године, са темом “Музеј у гостима” у Народном  музеју Чачак биће одржан следећи програм:

  • маја у 19 часова у Галерији Народног музеја Чачак биће отворена изложба „Порекло музичких инструмената код Срба„,аутора кустоса-археолога Игора Ђуровића из Народног музеја у Крагујевцу. На основу археолошких, историјских,етнографских и других података изложба представља синтезу мултидисциплинарних истраживања на пољу првих појава и развоја музичких инструмената присутних у пракси код Срба.
  • и 18. маја од 10 до 11 часова у Галерији Народног музеја Чачак биће одржане радионице за децу предшколског узраста „Наши народни инструменти“ на којима ће се деца предшколског узраста упознати са оригиналним инструментима из Етнолошке збирке Народног музеја Чачак и имати прилику да упознају свирача гусала и технику свирања на овом инструменту.Аутор радионица је Ивана Ћирјаковић,виши кустос-етнолог.
  • мај у 19. часова у Галерији Народног музеја Чачак одржаће се

промоција књиге „Порекло музичких инструмената код Срба“ ,аутора кустоса-археолога Игора Ђуровића из Народног музеја у Крагујевцу.

KnjigaАутор нас води у најдаље периоде људске историје, да би указао на прве археолошке налазе, које сматра узорима савремених инструмената, на шта указује анализом ових предмета. Прате се појаве на широј територији: од праисторијске Европе, преко Средње Азије и Блиског Истока, старе Грчке и Рима, да би се на крају ови подаци повезали са простором изнад Карпата који се сматра Прапостојбином Словена. Аутор сматра да више инструмената у српској пракси имају зачетак у најдаљој праисторији у палеолиту, да су другима тамо корени али им је дуг развој све до средњег века, да други се појављују као резултат контакта са другим народима у античком и средњевековном добу. Тако анализира развој гусала кроз дуг период од праисторије све до средњег века, прве појаве фруле и настанак писка, потврде о постојању тамбуре, караба, дипли и гајди, тарабука, бубња и других инструмената у старим добима.

У току трајања манифестације организовано је стручно вођење кроз Сталну поставку Музеја у Конаку Јована Обреновића сваког дана од 10 до 22 часа.

Добро дошли у Народни музеј Чачак!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.