Kultura

МУЗИКА КАО ЗАГРЉАЈ ДУШЕ

Музички програм Дома културе

МУЗИКА КАО ЗАГРЉАЈ ДУШЕ

Концерти ауторске нове уметничке музике права су реткост у Чачку. Публика је имала прилику да у јулу слуша клавирски концерт Нере Бељански, у оквиру „Каруселовог“ НУМА ФЕСТ-а. У петак, 12. октобра, на истом месту – Музички програм Дома културе нам је представио ауторску музику пијанисткиње Далиде Грмуше. Ова млада (1989) уметница, рођена у Сремској Митровици, дипломирала је на ФМУ у Београду, у класи професора Ненада Радића. Далида је добитница бројних домаћих и иностраних награда и признања, учесница бројних музичких пројеката, али се успешно бави компоновањем и импровизацијама на клавиру, а концерте своје ауторске музике одржала је у многим концертним дворанама широм Србије.
У Чачку ауторска уметничка музика нема бројну, али има одабрану публику, која уме да слуша и осети музику. Далидина музика пуна је лирског и меланхоличног, спонтаног и природног израза, било да изводи соло композиције за клавир или у пратњи виолончела, сјајне Александре Бенгин. Далида кроз своју музику успева да створи свој интимни свет лепоте, који жели да подели са другима у једном изолованом простору, од свега што ружи спонтани музички загрљај душе. Називи изведених композиција су врло сликовити: Стакласти снови, Носталгија, Месец и сунце, Бескрајно, Између два света, Кад ветар говори, Слобода.
Малобројна публика је умела на прави начин дугим аплаузом да поздрави уметнице на крају једног посебног концерта који ће се памтити.

 

Душан Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.