Aktuelno Društvo

НАГРАДНО ЗИМОВАЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА ГРАДА ЧАЧКА У ЧЕШКОЈ

„ИГРЕ ПРЕКО ГРАНИЦА“

У циљу унапређења одличне сарадње, два братска града, Чачка и Велешке Мезеричи из Чешке, први пут је ове године реализован пројекат размене ученика. Пројекат је осмишљен да ученици основних школа Града Чачка иду у Чешку на скијање, а ученици из Чешке у току лета дођу у посету на летовање у Црну Гору, у одмаралиште „Овчар“  у Улцињу, које је у власништву Града Чачка.

Добро осмишљен пројекат је захтевао и добру реализацију. Пошто је реч о ученицима основних школа, Актив директора основних школа Града Чачка требало је да нађе модел на основу кога ће се определити број ученика из основних школа на територији града. Препорука домаћина је била да сви ученици морају имати своју опрему и да знају да скијају. Договорено је да из великих школа иде по пет ученика, из средњих по три и из малих школа по један, укупно 35 ученика.

У пратњи ученика је предвиђено да у Чешку иду три инструктора скијања, представник Града и координатор смене. На активу професора физичког васпитања је одлучено да као инструктори скијања у Чешку иду Ивана Вукајловић, Александар Тутуновић, Иван Вукајловић, као представник Града Владан Милић и директор ОШ „Танаско Рајић“ Милорад Тешић, као координатор смене и учитељ скијања.

Кренули смо на пут 11. фебруара. После лепих дана на пут нас је испратио снег, као да је желео да нас припреми на снежне услове у Чешкој. После 14 сати путовања стижемо у снегом прекривен Велешке Мезеричи, где нас дочекују врло љубазни домаћини. Смештени смо у хотелу „Замак Жерадино“, то је старо здање које је у самом центру града. У приземљу су галерије, музеји и концертна дворана на првом спрату, а на другом и трећем хотел.

Првог дана боравка освануло је снежно јутро. После доручка одлазимо на скијалиште Кучерка, које је удаљено 40 километара. Благе падине дужине око 800 метара, четири ски тањира, једно ски сидро и две траке пружају идеалне услове за обуку и рекреативно скијање. Ученици су разврстани у четири групе, према нивоу знања скијања. Организована обука је трајала четири дана. Последњи дан смо организовали такмичење наших и чешких ученика који су били на курсу скијања, које је обавезан предмет у школи. Врло љубазни и гостопримљиви домаћини су нам организовали ручак на скијалишту.

Поред скијања наши домаћини су се потрудили да нам боравак учине што разноврснијим. Посетили смо Научни парк, водили су нас на хокејашку утакмицу локалног клуба. Једне вечери су нас изненадили позивом да идемо на куглање, које се веома свидело нашим ученицима. Брзо су научили правила, па смо и ту организовали такмичење, као и приликом посете базенима. Такмичиле су се три групе које су чиниле две девојке и два дечака. Задатак је био да прсном, односно краул техником препливају базен. Обезбедили су нам и фискултурну дворану да се у вечерњим сатима бавимо спортом. Дечаци су имали турнир у малом фудбалу  и шутирање тројки, а девојке су се такмичиле у шутирању слободних бацања. Последње вече смо посетили градску дискотеку, где смо се дружили са младима из Чешке.

У повратку је организован квиз са питањима у вези са нашом посетом Чешкој. Резултати са свих такмичења су сабрани и пошто смо прешли границу и ушли у Србију, прогласили смо победнике такмичења које смо назвали „Игре преко граница“.

Посета Чешкој је оставила снажан утисак на ученике и пратиоце група. Боравили смо  у земљи која је чланица Европске уније, у којој је један одсто незапослених грађана. Уређена и чиста држава која за две године неће имати депоније, јер се све рециклира. Ипак, највећи утисак су оставили невероватно добри домаћини, који су се трудили да нам боравак у њиховом граду протекне што лепше. Нас у Велешке Мезеричи нису дочекали представници града, нас су тамо дочекали наши пријатељи. Ми смо се са њима проводили, као да се дружимо са најбољим пријатељима.\

Надамо се да ћемо у Улцињу успети да узвратимо њиховом гостопримству. У томе ће нам помоћи ученици носиоци Вукове дипломе са којима ће гости из Чешке дружити, јер су у истој смени.

Како су тренуци и успомене из Велешке Мезеричи оставиле неизбрисив траг у нашим животима, заиста ћемо дати све од себе да пријатељима из Чешке који су то заслужили летовање учинимо незаборавним. Нема сумње, они су нас задужили.

Милорад Тешић,

Директор ОШ „Танаско Рајић“ и координатор смене

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.