Aktuelno Društvo

НАТАЛИТЕТ – ТЕМА О КОЈОЈ СЕ МОРА ГОВОРИТИ

ТРИБИНА “СРБИЈА СЕ РОДИ” У ОШ “РАТКО МИТРОВИЋ”

Трибина “Србија се роди”, посвећена наталитету, у оквиру “Светосавских свечаности” у ОШ “Ратко Митровић”, показала је да се о овој теми може и треба говорити из различитих аспеката. Пре свега здравственог, јер је то главни предуслов за све остале кораке које држава и друштво треба да учине како би се у Србији рађало више деце. Ова интересантна и актуелна тема изазвала је велику пажњу присутних, међу којима је било доста младих људи, и покренула додатна питања.

На трибини, одржаној у понедељак, 21. јануара, у организацији Православног спортског друштва “Света Србија”, било је доста речи о иницијативи за измену постојећег закона о вештачком прекиду трудноће, као једној од најефикаснијих мера у циљу позитивног природног прираштаја. О свему томе говорили су др Весна Димитријевић Срећковић, ендокринолог и редовни професор на Медицинском факултету у Београду, др Вања Милошевић, гинеколог Гинеколошко-акушерске клинике “Народни фронт” и Миљан Ћеранић, теолог и директор ПСД “Света Србија”.

Како гојазност утиче на наталитет, шта је синдром полицистичних јајника, који је веома чест узрок проблема рађања и како га решити, као и анорексија код девојака, али и о депресији везаној за гојазност, превенцији канцера, веома подробно говорила је ендоркинолог и дијабетолог др Димитријевић Срећковић…  Део предавања био је посвећен и медитеранској исхрани, коју она проучава три деценије. Нимало случајно, јер како је нагласила др Димитријевић Срећковић, која се 33 године бави превенцијом шећерне болести, уз ову исхрану, која подразумева обиље воћа, поврћа, уз житарице, маслиново уље и рибу дубоких мора, може се превентивно утицати на гојазност, а тиме и на зачеће. Хришћански пост је еквивалент овом начину исхране, рекла је она.

Тема наталитета је постала изазов за њу последњих десет година… Према њеним речима, главни узрок неплодности у Србији, односно синдорма полицистичних јајника, је вишак хромона инсулин, који се лучи кад год се поједе нешто слатко, а везује се и за проблеме гојазности…

– Циљ је да спонтано, без вантелесне оплодње, у случајевима где је то могуће, дође до нормалне трудноће. Овим и сличним предавањима желимо да утичемо да у Србији имамо што више беба – део је објашњења др Димитријевић Срећковић, која је рекла да је захваљујући њеним методама и саветима рођено много беба, а још око 300 жена је у припреми за трудноћу.

Гинеколог др Вања Милошевић, који 27 година ради у највећем породилишту у Србији, сматра да је уз одлив младих људи, наталитет највећи проблем наше земље.

– Демографски подаци су толико песимистични, ако се нешто радикално не промени у нашој пронаталној политици, плашим се да ћемо угасити још многе школе и села. Зато морамо афирмативно говорити о трудноћи и рађању, а не као о табу теми… Осим тога, треба законски да решимо веома раширен проблем вештачког прекида трудноће. Број прекида трудноће у неким нашим здравственим центрима понекад је већи од броја порођаја – упозорио је др Милошевић, истичући да су потребне јасне и прецизне процедуре. Он се залаже за увођење здравственог васпитања у школама, који је једини добар начин едукације младих и за промену здравствене политике у целој држави. Да би се то остварило, потребно је ангажовање свих професија, а посебан значај имају медицински радници и медији…

У музичком делу програма, женска певачка група “Лира” из Чачка представила се лепим старим песмама. У оквиру трибине, али и током целе протекле седмице, у холу школе организована је продајна изложба радова ученика техничке секције. Новац је намењен за помоћ материјално најугроженијим ученицима.

ИЗБАЦИТИ ШЕЋЕР

Како је истакла др Весна Димитријевић Срећковић, осим за неплодност, инсулин је одговоран и за друге проблеме.

– Он је покретач канцерогенезе и настанка рака. Један од механизама је скок инсулина, а и сам шећер може да садржи гљивичне токсине, јер се чува у влажним подрумима, xаковима… И те токсине не можемо ничим да оперемо – део је објашњења др Димитријевић Срећковић, која као једину “замену” шећера саветује мед у умереним количинама.

Она је навела факторе метаболичког синдрома, који утиче на неплодност.

– Обим струка већи од 102 код мушкараца, односно 88 цм код жена, шећер, било кад у животу већи од 6,1, триглицериди већи од 1,7, добри – ХДЛ холестерол мањи од 1,0 за мушкарце, односно 1,3 за жене и притисак већи од 130/85. Потребна су три од ових набројаних фактора да бисте имали метаболички синдром. А свако ко има тај синдром је у ризику да има полицистичне јајнике и проблем неплодности, али и дијабетес, атеросклерозу, ангину пекторис, инфаркт, шлог, карцином, као и депресију  – појаснила је она.

– Морамо смањити и стрес, јер је он окидач за многе аутоимуне болести. А против њега ћемо се борити тако што негујемо љубав у срцу, праштамо, не осуђујемо и једни за друге се молимо – поручила је др Димитријевић Срећковић, а њене медицинске и духовне приче могу се прочитати на фејсбук страници медитеранска исхрана професорке Весне Димитријевић Срећковић.

В. Тртовић

Цео текст у новом броју „Чачанског гласа“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.