Aktuelno Društvo

НАУЧНО ТЕХНОЛОШКИ ПАРК И ПРЕХРАМБЕНО – УГОСТИТЕЉСКА ШКОЛА ОРГАНИЗОВАЛИ ДВОДНЕВНУ РАДИОНИЦУ

“БУДИ ПРЕДУЗЕТНИК У ПРЕХРАМБЕНОМ СЕКТОРУ”

У оквиру пројекта “Интерактивна платформа пословних информација и нови модел примене иновативних решења”, који реализује Научно технолошки парк Чачак, ове седмице је у Прехрамбено – угоститељској школи организована дводневна радионица, под називом “Буди предузетник у прехрамбеном сектору”. Радионица је била намењена ученицима завршних разреда средњих школа, студентима и свима који намеравају да покрену сопствени посао у сектору производне хране.

Према речима Драгице Симовић, директорке Прехрамбено – угоститељске школе, циљ ове дводневне радионице био је да се ученици оспособе за даље активности у пословној сфери после завршене средње школе, првенствено у прехрамбеном сектору, али и у области туризма и угоститељства.

– Ученици ове радионице били су месари, пекари, прехрамбени техничари, као и туристички техничари, јер је “туризам индустрија без граница”, па је сходно томе веома повезана са свим осталим делатностима. Желимо да млади, после ове радионице и учешћа у пројекту Научно технолошког парка, стекну нова сазнања у области предузетништва, да дођу до иновативних решења и идеја, да након завршене школе могу да отворе своја привредна друштва и да буду успешни привредници у породичном бизнису – рекла је директорка Драгица Симовић.

Научно технолошки парк (НТП) Чачак реализује пројекат “Интерактивна платформа пословних информација и нови модел примене иновативних решења”, у партнерству са удружењем “Унија Чачак 2000”, уз финансијску подршку Развојне агенције Србије, подсетио је Мирко Пешић, директор НТП.

– Радионица је реализована уз подршку Агрономског факултета у Чачку, као једне од институција, где ће ученици завршних разреда, матуранти ове школе моћи да наставе своје образовање. Током радионице ученици су добили корисне информације за покретање породичног бизниса, по завршеном школовању. Наравно, сазнали су више и о нашем Научно технолошком парку, организацији за инфраструктурну и стручну подршку младих, иновативних идеја, месту где се развијају и примењују нове технологије, где млади могу да стекну искуства и партнерства за развој свог бизниса и будуће каријере, где се могу повезати са разним институцијама у земљи и иностранству. Научно технолошки парк је институција која је настала на иницијативу Града Чачка, али је отворена за све са територије Моравичког округа и ширег подручја овог дела Србије. Млада смо организација и намеравамо да у скорије време повећамо своје капацитете. Желимо да пружимо што већу подршку младим људима који треба да планирају будућност у свом граду, да заједно поправимо привредни амбијент и подстакнемо отварање нових радних места – нагласио је Мирко Пешић.

Директор Научно технолошког парка је подсетио да је као резултат пројекта формирана база пословних информација, захваљујући сарадницима, истраживачима, углавном студентима, који су посетили више од 300 компанија из Моравичког округа и прикупили, првенствено, податке о ресурсима који су у тим фирмама недовољно искоришћени.

– Управо ти ресурси могу поново да се појаве на тржишту и понуде младим фирмама, а осим инфраструктурних ресурса, понекад су потребни и стручна подршка и ангажовање људских капацитета. Поред формиране базе података, дефинисан је и модел примене иновативних решења. Реч је о корацима како да се од почетка ради и сарађује са младим људима, евентуално са тимовима који имају иновативне идеје са потенцијалом примене у привреди. Од идеје може да настане нови бизнис. Уствари, кораци развоја пословног модела започињу од првог контакта, од разговора са тимом или појединцем који намерава да покрене сопствени посао и оцењивања да ли идеја има привредни потенцијал, да ли може да се нађе на тржишту, односно да настане нова предузетничка радња или привредно друштво. После тога следи оцењивање у ком смеру та идеја треба да се развија, да ли има карактер иновативности, и да ли та иновација треба да буде заштићена у Заводу за интелектуалну својину – објашњава директор Пешић.

Један од предавача Марко Петковић, доцент Агрономског факултета, кроз интересантну тему за ученике повезао је теорију и праксу:

– Наше излагање је у вези са праћењем нових трендова када је реч о функционалности хране, односно производњи хране која прати савремене трендове и живота и рада, јер доста времена проводимо на послу и посвећени другим обавезама, а квалитет и избор хране је можда на другом, трећем месту. Желимо да храну прилагодимо данашњим потребама човека. Осим о квалитету и значају безбедности хране, ученицима смо презентовали сушење воћа и његовог чоколадирања, као добар пример прерађивачке праксе и функционалне хране.

Н. Р.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.