Aktuelno Pravim informacijama do prevencije rizičnog seksualnog ponašanja i reproduktivnog zdravlja mladih

НАЈЧЕШЋИ ПРОБЛЕМИ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА (4)

 

Последице лоше сексуалне информисаности, као и небезбедног сексуалног односа, могу лоше утицати на репродуктивно здравље младих, изазивајуђи разне полне инфекције и болести.

Сексуално преносиве инфекције се називају још и сексуално преносиве болести (СТБ), а такође и венеричне болести (ВБ), по богињи љубави Венери. Сексуално преносиве болести су заразне и најчешће се преносе полним односом. Мушкарац, на пример, не мора да ејакулира да би заразио партнерку. Мала количина течности се може испустити пре или без ејакулације, што може бити довољно да се партнерка зарази. Такође, не морате имати секс до краја – неке СПИ могу да буду пренете непосредним контактом полних органа, али и упражњавањем оралног секса (као на пример  херпес).

  • Ако девојке почињу младе да упражњавају сексуалне односе, ризик од било каквих инфекција је свакако већи, јер им је млад организам подложнији – каже др Драгана Стишовић, гинеколог.

Многи оболели од од ових инфекција, са жељом да њихова болест остане у тајности, крију извор заразе или се лече код нестручних особа, излажући се на тај начин опасности да не буду потпуно излечени или да се њихова болест непотребно компликује. И најзад, што није без значаја, омогућују даље ширење заразе.

Није правило да треба имати више сексуалних партнера да би добили неку од сексуално преносивих инфекција. Свако ко упражњава секс, било да је мушко или женско – може бити заражен, упозоравају стручњаци. Заштита од полно преносивих болести је једино контрацепција, зато гинеколози саветују да је, нарочито младе особе, употребљавају редовно током сексуалних односа.

  • Методе плодни и неплодни дани, као и „прекинут однос“ су потпуно несигурне. Јер, често овулација може и да се „помери“, а када је у питању прекидање односа , може се десити да мушкарац има утисак да није дошло до отицања, али, врло лако може доћи до отицања мање количине сперме… Када се склопе неке околности, лако ће се десити нежељена трудноћа – каже др Стишовић.

 

Како да знам да сам заражен/а?

У малом броју случајева постојање инфекције је очигледно. Код појединих инфекција симптоми се чак уопште не манифестују, нису видљиви, макар не брзо.

  • Данас гонореју и сифилис готово да не виђамо. Захваљујући антибиотицима скоро да су искорењени. Најчешћи проузроковачи инфекција су бактерије. Највећи проблем праве бактерије типа кламидије и сличних, које „тек тако пролазе“ кроз организам. Најчешће прођу са минималним или никаквим тегобама, а оне су те које углавном дају последицу запушених јајовда. То значи да можете да будете заражени и да заразите, а да не знате  – објашњава др Стишовић.

Код оних инфекција, које дају симптоме, најчешћи знаци болести, који се појављују и код жена и код мушкараца, су испуштање неуобичајене количине гениталне течности- која може бити љепљива, водњикава, беле или жуте боје; може бити непријатног мириса, бол или пецкање приликом мокрења, чешће мокрење него иначе, свраб, осип, плихови и слично на или око полних органа, бол у полним органима или бол приликом сексуалног односа. Код жена, знак такође може бити крварење између циклуса или после секса. Симптоми се најчешће појављују у року од два до 14 дана, међутим тај период може трајати и до четири недеље (понекад и дуже). Када је, рецимо, у питању инфекција ХИВ- ом, постоји могућност да се симптоми уопште не јављају неколико година.

Докторка Стишовић нарочито упозорава да кондиломе не треба схватати „олако“, што се данас често дешава.

  • Кондиломи су вирусна инфекција, потребно их је лечити и те пацијенткиње треба да буду веома опрезне, нарочито на контроли папа теста. Неки од папилома вируса су проузроковачи карцинома грлића материце. Тако да кондиломе не треба олако схватити. Оно што би требало знати је да када се кондиломи уклоне, вирус остаје у организму и могу да се врате. Да ли за месец или после неколико година, то не можемо са сигурношћу знати – каже др Стишовић.

Млади упражњавају и анални секс, који такође може бити извор разних инфекција.

  • Пре свега, јер садржај дебелог црева чине 30 одсто колиформне бактерије. Ми без њих не бисмо могли да живимо, али када се нађу тамо где им није место могу да направе проблем и проузрокују инфекцију и жени и мушкарцу. Такођ, када се, због упражњавања аналног секса, мало рашири дебело црево, које није еластично као вагина, самоим тим ширењем инфекција може да пређе на материцу- објашњава др Стишовић, истичуђи да као последица настају честе упале овог органа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.