Društvo

НА ВРХОВИМА ПОД СНЕГОМ

ЛЕП ПОЧЕТАК ГОДИНЕ ЗА ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО „КАБЛАР“

Планинари „Каблара“ започели су 2019. са неколико веома лепих акција. Група планинара дочекала је Нову годину на врху Каблара. Већ 2. јануара организовано је традиционално успињање на ову чачанску лепотицу, а у тој акцији, која се одржава у част Светог Игњатија, славе Планинарског друштва „Каблар“, учествовало је више од 120 планинара. Прошле суботе, 5. јануара, пешачили су до Бранојевца, највишег врха Дебеле горе, а друга група повела је малишане, њихове родитеље и васпитаче из вртића „Гимназион“, до Овчара и манастира Сретење.

Ове године 14 планинара је учествовало у ноћном новогодишњем успону, а Александар Бараћ, секретар ПД „Каблар“, наводи да је дочек Нове године на врху Каблара организован први пут прошле године и да је жеља планинара да то постане традиција. Кренули су око 22 часа од Планинарског дома, а на врх су стигли у пет минута пре поноћи. После честитања и фотографисања, уследио је спуст истом стазом.

Већ осам година своју славу, Светог Игњатија Богоносца, 2. јануара, „Кабларци“ обележавају успоном до врха Каблара.

– То је уједно и почетак сезоне 2019. Кренули смо из Рожаца, као и претходних година, из куће домаћина Веља Митровића, који нас увек дочека са врућом ракијом и топлом погачом. Ове године било је 122 планинара, што је до сада највећи број, јер смо имали госте, планинаре из Горњег Милановца, Ужица и Краљева. После успона на врх, вратили смо се „тројком“ до Планинарског дома, где већ годинама обележавамо славу, уз резање славског колача и освећење жита – описао нам је Бараћ део празничне атмосфере.

Планинари ПД „Каблар“ и запослени у Предшколској установи „Гимназион“ 5. јануара организовали су одлазак на Овчар, тачније пешачење од Марковице до манастира Сретење. У овој акцији било је више од 20 малишана и њихових родитеља.

– Топло смо дечекани од сестринства манастира. Оне су деци испричале о обичајима и значењу обредних радњи за Бадњи дан и Божић. Затим су дечаци ишли да секу бадњаке, а девојчице су са монахињама припремале божићне чеснице. У групи су била деца од три до шест година, а пешачили су око осам километара, по једном правом зимском дану. Било је и санкања, грудвања и све је то био веома леп доживљај за децу, али и одрасле – испричао нам је Бараћ.

Истог дана, према програму планинарских акција „Каблара“, 23 планинара пешачило је до Бранојевца (791 метар), врха Дебеле Горе. Ишло се стазом број 6, чија је дужина око 11 километара. Старт је био на железничкој станици у Овчар Бањи, затим уз Бањски поток до Пауновића врела  и кроз заселак Планинци села Дучаловићи дошли су до врха Дебеле горе, Бранојевца. Након краћег задржавања, вратили су се стазом која води северном страном Дебеле Горе, изнад Хидроакумулације „Овчар Бања“ до ауто-капма у Овчар Бањи. Поред Чачана, у овом успону учествовало је и неколико планинара из Горњег Милановца. Горан Николић, један од учесника, каже да је акција реализована успешно, а за цео подухват требало им је мало више од четири сата.

– Ово је кружна стаза и може се ићи из оба смера. Она је релативно блага, али је мало стрмији спуст пред самом Овчар Бањом, када се пролази испод далековода, а посебно када је снег, као што је било сада, због чега се мора бити опрезнији. Иначе, ради се о једној од лакших стаза за пешачење у клисури – објашњава Николић.

Овог пута, због ограниченог времена, одустало се од плана да се иде до пећине Кађенице.

В. Т.

Фото: Планинарско друштво “Каблар“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.