Društvo

Недељa борбе против туберкулозe

Поводом обележавања Недеље борбе против туберкулозе, председница Форума жена СПС, примаријус др Нада Лазовић оџала је у партијским просторијама предавање о другој најсмртоноснијој заразној болести у свету (после СИДЕ). Приказивање документарног филма „Како смо матирали жуту даму“ , ауторке др Наде Васић, потсетило је на тежину болести која је однела бројне животе.
– Иако је тежисте највећег броја оболелих пренет на Азију и Африку, ТБЦ није у потпуности искорењена код нас. У току прошле године, на подручју Чачка евидентирано је 13 новооболелих- рекла је др Лазовић и додала да су најчешћи узроци те болести смањена отпорност организма, лош социјални статус пацијента, пушење, хигијенске навике.
– Да нико није био поштеђен могућности да оболи од ТБЦ говори потсећање да су од туберкулозе боловали Вук Караџић, Његош, Бранко Радичевић.
Чланице ФОЖ СПС су организовале акцију прикупљања књига којима ће допунити библиотеку Грудног одељења чачанске Болнице јер, како кажу, желе да уз књигу пацијентима олакшају опоравак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.